Пловдив - на трето място в страната по издадени сертификати за валидиране на знания
Пловдив - на трето място в страната по издадени сертификати за валидиране на знания / netinfo

440 сертификати за валидиране на професионална квалификация на лицата, участващи в проекта на МОН „Нова възможност за моето бъдеще" са издадени в област Пловдив. Това нарежда областта на трето място по брой издадени сертификати, предхождана от Благоевград и Велико Търново, съобщи днес в Пловдив ръководителят на проекта Емилияна Димитрова.

В ежедневната си дейност хората постоянно обогатяват своя житейски и социален опит, придобиват нови знания, умения и компетентности. Този проект помага те да се легализират и хората да получат държавно признат документ за съответната професия, обясни Димитрова.

По думите й, валидирането на знания открива нови перспективи за трудовата реализация на безработните, на отпадналите от образователната система или на заетите, които търсят ново поприще.

Най-много сертификати за валидиране на професионалната квалификация в рамките на проекта са по професиите : „Готвач“, „Сервитьор-барман“ и „Фризьор“, а най-малко – за професиите „Офис-мениджър и офис-секретар“, „Моделиер“ и „Хлебар“.

Що се отнася до възрастовата структура на желаещите да валидират знанията си, най-многобройни са хората във възрастовата група 35-44 години (31,23%) и между 25-34 г. (28,64%).

39 лица лишени от свобода също са се включили в процеса на валидиране в рамките на проекта (2013-2015 година), като 32-ма от тях успешно са получили сертификати за част от професията. Най-голям е делът на монтажниците и операторите в мебелното производство.

Проектът „Нова възможност за моето бъдеще“ се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност близо 6 млн. лв. Изпълнител на проекта е МОН, а срокът на изпълнение е от 2013-та до 2015-та година. Основната цел е изграждането на Система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности.

Цялата информация, относно проекта, може да намерите ТУК

Пловдив  на трето място в страната по издадени сертификати за валидиране на знания
netinfo