Регионалното депо за битови отпадъци готово до средата на август
Регионалното депо за битови отпадъци готово до средата на август / DarikNews.bg

560 млн. лв. ще получат общините през новия програмен период, за да прилагат политики за управление на отпадъците, съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обясни, че в новата оперативна програма "Околна среда" не са предвидени средства за рекултивация на стари сметища. Нейната насока е да надгражда вече изградени системи и да въвежда европейските и световни практики. Усилията ще бъдат насочени към превенция на генерирането на отпадъци, към предварителното им сепариране и компостиране, посочи министър Василева.

За рекултивация на депата ще бъдат заделени средства от националния бюджет, в стария програмен период за тези нужди са били осигурени 90 млн. лв., с които са рекултивирани 40 стари сметища, припомни Ивелина Василева.  В рамките на предишния програмен период общините са получили 750 млн. лв. за изграждане на системи за управление на отпадъците, уточни тя. Министър Василева направи инспекция на хода на изграждането на депо за твърди битови отпадъци в района на великотърновското село Шереметя на стойност 30 млн. лв. Финансирането е по ОП “Околна среда“ (2007 – 2013 г.).

Регионалното депо за битови отпадъци готово до средата на август
netinfo

Бъдещото депо се простира на площ от 165 декара, ще има сепарираща и компостираща инсталация и площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. Инсталацията ще обслужва 175 хиляди домакинства на територията на шест общини от областта – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица и Златарица. След изграждането на системата ще се пристъпи към закриването на пет сметища, които не отговарят на изискванията  на европейското законодателство, каза по време на посещението си министър Василева. Тя посочи, че Регионалното депо ще бъде изградено до 15 август и уточни, че се очаква в законов срок да бъдат изградени още 12 регионални системи в цялата страна.

Освен екологичните ползи от депото, пускането му в експлоатация ще намали такса битови отпадъци за гражданите, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той не конкретизира цифри, тъй като разчетите още не са готови.

Регионалното депо за битови отпадъци готово до средата на август
netinfo

По-рано днес министър Василева участва в работна среща с кметове на общини по въпросите на екологичното законодателство. Форумът се организира по покана на областния управител проф. Пенчо Пенчев в Гербовата зала на управата. Министърът благодари на кметовете за успешната ефективна работа при реализиране на проекта изграждане на регионално депо за битови отпадъци и изрази удовлетвореността си от напредването на работата по него.