Добрич ще отбележи 100-годишнината от арменския геноцид
Добрич ще отбележи 100-годишнината от арменския геноцид / agbubulgaria.org

Добрич ще отбележи 100-годишнината от масовото избиване на арменци в Османската империя в началото на Първата световна война. Арменците в града организират поклонение в памет на жертвите на своя народ, което ще се състои от 18.00 часа в  църквата „Свети Ованес”, съобщи председателят на арменската общност Оник  Гюлиян. По време на възпоменателната церемония ще бъдат показани архивни кадри от 1915 година, както и снимки от съвременна Армения. Пред паметната плоча на жертвите на геноцида ще бъдат положени цветя. Директорът на историческия музей Костадин Костадинов ще изнесе слово за трагичните събитията преди 100 години. Подготвена е и литературно - музикална програма.

Арменците отбелязват годишната от геноцида над техния народ на 24 април, тъй като на тази дата през 1915 година са извършени първите арести на арменски интелектуалци - писатели, поети, композитори. Последвали са масови кланета и принудително изселване на милиони хора към пустинята в Сирия. Арменците  определят събитията като геноцид. Смята се, че близо 1.5 милиона техни сънародници са били избити от османските турци. Позицията на Турция е, че събитията не могат да се квалифицират като геноцид.

Оник Гюлиян е категоричен, че масовото избиване на арменци в този период трябва да бъде наричано геноцид. Той отбеляза, че самият термин "геноцид" е въведен за първи път в началото на 30-те години на 20 век от полския юрист Рафаел Лемкин, който  е дефинирал понятието позовавайки се точно на насилието срещу арменския народ.
"Геноцид означава целенасочено преследване на дадена група – обикновено етническа. Това включва не само убийствата, но и причиняването на физически и психически травми и довеждането на тази група до невъзможност да живее. Не знам как по друг начин може да се нарече процесът, при който милион и половина арменци са били прокудени и убити", коментира Оник Гюлиян. Той посочи, че заселването на арменци в Добрички регион е започнало още през 15-16 век, но основната част от тях са дошли тук след 1915 година. Той самият е потомък на оцелели от геноцида  арменци.

Добрич е сред градовете в България, които вече официално признаха геноцида над арменския народ. Това стана с декларация, приета от Общинския съвет на на 29 април 2008 година.