ВиК рушат римски зид на метри от общината - шефът им се обяви за откривател
ВиК рушат римски зид на метри от общината - шефът им се обяви за откривател / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
ВиК руши римски зид на метри от общината - шефът им се обяви за откривател
79390
ВиК руши римски зид на метри от общината - шефът им се обяви за откривател
  • ВиК руши римски зид на метри от общината - шефът им се обяви за откривател

При изкопни работи до Община Пловдив служители на ВиК са засегнали части от стари римски градежи, алармираха археолози. Мястото, на което се копае се намира между тупика на ул. „Найден Геров“ и подлеза на ул. „Гладстон“ срещу пицария от известна верига.

Работещите на мястото обясниха, че прокопават канализация за частен имот граничещ със заведението. Те уточниха, че не знаят за какво става въпрос и не разбират от археологически разкопки.

Според археолога Мая Мартинова от Археологическия музей в този случай ВиК нарушава член от Закона за културното наследство, според който всички инвестиционни намерения и изкопни работи на подобни места трябва да се извършват под наблюдение на археолог, какъвто на този обект не е присъства. Мартинова разказа още, че вчера е предупредила работниците на обекта, че трябва да спрат изкопните работи, но те са й отговорили, че Николов им е наредил да продължат работа.

След няколко часа на място дойде и управителят на ВиК Спартак Николов, който първоначално заяви, че не вижда нищо нередно в случващото се. След като Мая Мартинова му обясни ситуацията, той се опита да си измие ръцете, обяснявайки, че той не бил уведомен, че там има археология и –цитирам- всеки може да дойде тук с някакви претенции. Спартак Николов не можа и да обясни, защо при започване на изкопните работи на мястото не е повикан археолог. „Ние нямаме щатни археолози във Вик“, уточни той и обвини журналистите, че му задавали провокативни въпроси. Накрая Николов стигна до там, че заяви, че ако наистина там има римски зид, то ВиК може да се гордее като откривател.

Междувременно кметът на район „Централен“ Георги Титюков пусна заповед за спиране на изкопните работи, а обектът беше обезопасен.

В конкретния случай ВиК разкопава, за да прекара канализация на частен имот, който се намира в непосредствена близост до пицарията.

 

(чуйте част от разговора между археолога Мая Мартнова и управителя на ВиК в Пловдив Спартак Николов)