Тотев и компания се подиграха с пловдивските художници
Тотев и компания се подиграха с пловдивските художници / снимки: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

Част от общинските съветници в Пловдив се подиграха жестоко с Дружеството на пловдивските художници на днешната сесия. Повод за това стана предложението, внесено от Дани Каназирева, с което от името на творците се искаше общината да подпише договор с дружеството за ползване на сградата им ул. „Гладстон“ за срок от 10 години.

Точката беше оставена последна за днешната сесия, а по обяд съветниците се оттеглиха на почивка, за да присъстват на откриването на реставрирания фонтан на Деметра в Цар-Симеоновата градина.

След почивката обаче в залата се върнаха много малка част от съветниците, едва 28. Това беше достатъчно за да продължи сесията, но недостатъчно за да бъде приета точката, защото за нея бяха нужни 34 гласа.

Тотев и компания се подиграха с пловдивските художници
netinfo

Въпреки, че часове по-рано кметът Иван Тотев твърдеше, че няма да има проблем и ще подкрепи точката, след почивката той отсъстваше от залата, заедно с всичките си коалиционни партньори и по-голямата част от съветниците на ГЕРБ. В залата нямаше никой от ДПС, никой от Кауза Пловдив и никой от Земеделския съюз.

С тази процедурна хватка, точката или нямаше да бъде приета или нямаше да бъде гласувана. В крайна сметка Дани Каназирева предложи тя да се отложи за следващата сесия, като не скри възмущението си, определяйки ситуацията като срамен цирк. В подобен тон се изказаха и съветници от БСП и Патриотичния фронт, които дори се извиниха на художниците, част от които бяха от 09.00 часа сутринта в залата.

Дори съветникът от ГЕРБ Здравко Ангелов заяви, че го е срам от цирка, който се случва и също се извини на творците. Въпреки, че предложението на Каназирева за отлагане беше прието, много грозно впечатление направи и фактът, че дори и по време на самите дебати за спорната точка двама от съветниците на ГЕРБ, Татяна Йорданова и Пенчо Малинов, буквално се изнизаха от залата пред очите на художниците.

Тотев и компания се подиграха с пловдивските художници
netinfo

Председателят на групата съветници на ГЕРБ в местния парламент Радослава Ташкова, заяви че не знае къде са колегите й и допълни, че явно вносителят на предложението Дани Каназирева не е успяла да го убеди да останат в залата. Ташкова подчерта, че двама от липсващите съветници са именно от партията на Каназирева.

 

Въпреки явната подигравка представителите на Дружеството на пловдивските художници се въздържаха от крайни реакции и изказвания.