„Зелената зона“ скара общинските съветници
„Зелената зона“ скара общинските съветници / © projects.plovdiv.bg

Предложението, с което в „зелена зона“ в Капана ще могат да паркират само живущи предизвика сериозни страсти по време на днешната сесия.

Споровете по точката започнаха след изказване на Руси Панчев, според който този текст е дискриминационен спрямо останалите жители на града. Изненадващо в негова подкрепа се изказа и съветникът от ГЕРБ Здравко Ангелов, който имал информация, че директорът на общински предприятия досега са издавали неправомерно пропуски за Зелената зона. В отговор на това обвинение, думата взе ресорният зам.-кмет Александър Държиков, който обясни, че това е невъзможно, тъй като всички пропуски минават през него и накрая се подписват от кмета Иван Тотев.

Все пак той обеща да провери информацията и да докладва на съветниците, ако бъдат открити нередности.

Николай Радев от БСП също взе отношение по темата, заявявайки, че новата наредба ще лиши търговците от възможност да зареждат обектите си. Наложи се Държиков да му припомни, че забраната за паркиране важи само в работни дни от 8,30 до 17,30 часа, което по никакъв начин не възпрепядства бизнеса.

След това спорът премина в разсъждения на тема колко голям проблем за града е паркирането, а различни общински съветници започнаха да дават примери от Европа и света. „Дебатите“ продължиха в този тон близо час и половина, като в край на сметка предложението бе прието с 26 гласа „за“ и по 9 „въздържали се“ и „против“.