Discovery: България е най-желаната дестинация за туризъм в Европа
Discovery: България е най-желаната дестинация за туризъм в Европа / снимка: visitplovdiv.com
Discovery: България е най-желаната дестинация за туризъм в Европа
79362
Discovery: България е най-желаната дестинация за туризъм в Европа
  • Discovery: България е най-желаната дестинация за туризъм в Европа

България е на първо мястo сред най-желаните дестинации за туризъм в Европа, сочи проучване на Discovery Channel сред повече от 30 хиляди души. Това обявиха представители на телевизонната компания по  време на Шестата международна среща на туроператорите в Пловдив.

Жерар де Фровил от ръковдството на медията в Париж обясни пред журналисти, че зрителите са посочили нашата страна като място, което искат да посетят сега. По думите му  това е в реузлтатат от кампанията с Министерството на туризма, която представя България с видеоклип по 4 телевизонни канала.

Лорънс Пейвли от мениджърския екип на Discovery в Лондон заяви, че при сегашното си посещение в  в Пловдив ще направят много снимки, а по-късно планират  да се върнат отново и да снимат филм за града.

Над 110 туристически организации от 16 държави учстват в престижния форум, който бе открит днес от заместник-министърa на туризма Ирена Георгиева, кметът на Пловдив Иван Тотев и солунския му колега Янис Бутарис.

Зам.-министърът на туризма  отбеляза, че вече има утвърдена концепция за райониране на страната и започва процедура за управление на туристическите райони. Ирена Георгиева изрази надежда всичко това да улесни бизнеса и създаването на местни туристически продукти.

Голям принос за ръста на туристите в Пловдив има обявяването на града ни за Европейска столица на културата през 2019 година, каза пловдивският зам.-кмет Стефан Стоянов. Той изрази надежда, че тендецията към увеличаване на туристите ще се задържи и през следващите години между  11 и 15 %. По думите му вероятно през 2019-та година ще има 3-4 пъти повече или над 3 милиона туристи. По статистически данни за миналата година има над 800 хиляди пренощували и преминалите за ден в Пловдив туристи.

„Живеем в една и съща  зона, която хората могат да посещават и да си прекарават добре.“, коментира солунския кмет Янис Бутарис и заяви, че когато се върне в Солун ще изпрати меморандум за сътрудничество с Пловдив.  Пловдивският кмет Иван Тотев, каза,  че ще коментират заедно тази тема и предстои създаването на работна група, която да измисли печеливша стратегия за двата града.