„Петров“ наесен и на софийска сцена, а може би и на международни фестивали
„Петров“ наесен и на софийска сцена, а може би и на международни фестивали / Радка Минчева

Най-новият спектакъл на Театрално-музикалния център-Разград „Петров“ ще има още едно представление в Лудогорието този сезон – на 28 април, а през следващия ще бъде показан и на столичната публика. Това обяви режисьорът на спектакъла Богдан Петканин на пресконференция след премиерата. Той се надява постановката да бъде видяна и на театрален фестивал в руския град Омск, но с оглед финансовата ситуация по-реалистично е да се опитаме да участваме във фестивала в турския град Трабзон през месец май догодина– обясни той.

Петканин разказа, че около половин година е работил по представлението „Петров“. Оригиналното му заглавие на руски език е „Кучката“, но той избрал да изведе друг проблем от постановката, акцентирайки върху името на главния герой, за да се представи то като символ, обобщен образ. Разградската трупа е добра и исках след комедията „Годеж“ да поставя и по-сериозен спектакъл – каза Петканин. По думите му жанрове като трагедия, драма, мелодрама изчезват от българската сцена.

При работата си с новия спектакъл Петканин е добавил и нови действащи лица – стана ясно днес. Така главният герой се сдобил с дъщеря, а актрисата, която да изпълни ролята на Катя, режисьорът избрал след младите таланти от Младежка театрална студия „Импулс“. Ния Василева е изключително дисциплинирана, точна и отговорна, освен това има намерение да се занимава и занапред с театър – похвали режисьорът единадесетокласничката от ПМГ“Акад. Никола Обрешков“.

Авторът на текста Евгений Еленин, който присъства на премиерата, заяви, че не е очаквал такава постановка, тъй като с Петканин се познават от театър в Ростов на Дон, а там той поставял класически постановки. В „Петров“ декорът и костюмите бяха изчистени, така че вниманието на публиката да е съсредоточено върху диалога между актьорите, фокусът бе върху човека, постановката бе психологическа – коментира Еленин.

За себе си той разказа, че е юрист по образование, родом от Москва, но от няколко години живее в Ростов на Дон, пише и проза, освен драматургия. Оказа се, че има и любим български автор, книгата, която най-много харесва, е романът на Богомил Райнов „Само за мъже“.

Снимки от премиерата вижте тук.