Защитата на Иво Радев:Лични отношения са в основата на обвинението срещу окръжния прокурор
Защитата на Иво Радев:Лични отношения са в основата на обвинението срещу окръжния прокурор / dariknews.archive

На среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен Георг Спартански, който е единият от защитниците на административния ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен сподели, че според Иво Радев, безусловно в повдигнатото днес обвинение срещу него от Софийска градска прокуратура са намесени лични отношения на базата на това, че прокурор Снежана Георгиева, както и Иво Радев и други прокурори са били кандидати за поста Административен ръководител на Окръжна птокуратура - Плевен преди 3 г. и половина.

След избора на Иво Радев решението на ВСС е било обжалвано от двама от кандидатите, единият от които е била Снежана Георгиева, но съдът е потвърдил решението на ВСС.

След това Георгиева, която до момента е била зам.-окръжен прокурор, не е попаднала в екипа на новия административен ръководител.
Сигналът срещу Иво Радев е подаден лично от Снежана Георгиева, непосредствено след посочените дати в повдигнатото обвинение.

Конкретно обвинението е, че в периода между 13 и 17 юни 2014 г. в Съдебната палата, Радев е склонявал длъжностното лице от прокурорските органи Снежана Георгиева, да не поддържа в хода на съдебно производство по частно наказателно дело 444 от 2014 г. по описа на Окръжна прокуратура в Плевен, внесеното и изготвено от нея предложение за кумулиране на влезли в сила присъди по отношение на Ивайло Ячков. Искането на прокурор Георгиева до съда е било, определеното най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от НК.

Георг Спартански обясни, че Иво Радев е дал подробни и пълни обяснения по обвинението.
"Според защитата и обвиняемия, в случая няма извършено престъпление. Г-н Радев е наблюдаващ прокурор и ръководител на екипа от българска страна по това дело. Това е съвместна разработка и проведено наказателно преследване срещу група лица от Плевен, които имаха обвинение за трафик на жени в Германия и за пране на пари". Той припомни, че в рамките на две години Бременската и Плевенската прокуратури са осъществили съвместни действия по това дело, след което обвиняемите - членове на ромската фамилия Беркови, са се признали за виновни и техните адвокати и прокуратурата са сключили споразумение за размера на наказанията "лишаване от свобода". Присъдите са влезли в сила като тази на Ивайло Ячков е ефективна и той в момента е в затвора.

"Готови сме да участваме според преценката на разследващите във всички бъдещи действия по разследването", каза Спартански като изрази надежда за едно безпристрастно приключване на производството срещу Иво Радев.
Защитата няма да обжалва мярката за неотклонение - парична гаранция в размер на 3000 лв.

По отношение на административния ръководител на прокуратурата в Плевен ще бъде внесено искане за отстраняването му от поста, до завършване на разследването срещу него.