Осъдиха бившия египетски президент Мохамед Морси на 20 години затвор
Осъдиха бившия египетски президент Мохамед Морси на 20 години затвор / БГНЕС

Бившият президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на 20 години затвор заради арести и изтезания на демонстранти, извършени по време на неговия мандат, съобщи Франс прес. Морси бе оправдан по обвинението за подстрекаване към убийство на двама протестиращи и един журналист по време на демонстрация пред президентския дворец през 2012 г., което според повечето наблюдатели щеше да му донесе смъртна присъда.

Дванайсет обвиняеми по същото дело, предимно ръководни кадри на движението "Мюсюлмански братя" и членове на правителството на Морси бяха осъдени на по 20 години затвор "за използване на насилие, за арести и изтезания на протестиращи". Двама бяха осъдени на по 10 години.

Всички 15 обвиняеми бяха оправдани по точките от обвинението, свързани с убийство. Днешното решение на съда изглежда относително снизходително на фона на смъртните присъди, произнасяни редовно в други дела срещу лидери на "Мюсюлмански братя", отбеляза АФП.

"Делото срещу Морси е пародия на правосъдие, режисирано и контролирано от правителството и неподкрепено от никакви доказателства", каза в комюнике Амр Дараг, бивш египетски министър от времето на Морси. "Те искат да произнесат смъртна присъда на демокрацията в Египет", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

Сваленият от власт през лятото на 2013 г. Морси е подсъдим по още няколко дела, заедно с хиляди членове на неговото ислямистко движение. Той е държан в затвор със строг режим на сигурност в средиземноморския град Александрия, отбеляза Асошиейтед прес.

Източник: БТА