София Филм Фест и в Кино Арена
София Филм Фест и в Кино Арена / плакат: организатори

След представянето си в голямата зала на Община Велико Търново от 24 до 26 април, София Филм Фест ще продължи в Кино Арена на Мола в старата столица. В рамките на седем дни – от 27 април до 3 май, зрителите ще имат специални срещи с най-новите световни и български заглавия. Цената на билета е 7 лв., като е предвидено намаление за учащи и пенсионери – 5 лв.

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Кино Арена, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Стартът ще бъде даден на 27 април (понеделник) в 19 часа с българския филм „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов и сценариста Жан-Клод Кариер. Филмът разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. Зрителите на кино Арена ще се срещнат с акьорите Христо Шопов и Георги Новаков, които ще бъдат специални гости в старопрестолния град. Вторият филм за вечерта започва в 21 часа и е на легендарния режисьор Джон Бурман - зрителите ще имат удоволствието да гледат неговия най-нов филм „За короната и страната”.

Вторият фестивален ден е 28 април (вторник) и ще стартира в 19 часа със сръбския филм „Травелатор” на режисьора Душан Милич. Продължаваме в 21 часа с филма на Мирослав Слабошпицки, който ще предложи на зрителите един радикален кинопоглед – „Племето” е брутален разказ за взаимоотношенията в пансион за подрастващи глухи, където действат жестоките природни закони, задвижени в ситуация на оцеляване. Филмът е удостоен с Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан’14, носител на Европейската филмова награда за Откритие на 2014, както и на приза за най-добър сценарий от фестивала в Сан Пауло’14, за най-добър режисьор от МФФ Солун’14 и още 9 награди от различни филмови форуми по света е сред най-коментираните творби на отминалата 2014.

В ден трети 29 април (сряда) отново в 19 часа всички присъстващи в залата на кино Арена ще се забавляват с аржентинския филм „Диви истории” на режисьора Дамиан Шифрон. Впечатляващата комедия разчита на черен хумор и убийствен сарказъм в шест различни истории. Вечерта ще завърши с филма „Раната” на немския режисьор от турски произход Фатих Акин. Историята на филма представлява епичен разказ за арменския народ и геноцида срещу него по време на Първата световна война.

Ден четвърти - 30 април (четвъртък) ще предложи на зрители две много важни филмови заглавия. Първото е с начален час 19.00 – „Тяло” на полската режисьорка Малгожата Шумовска, със „Сребърна Мечка” за режисура от Берлинале 2015, а в 21 часа започва документалния филм на великия Вим Вендерс „Солта на земята” - филмът, посветен на невероятния майстор на фотографското изкуство Себастиао Салгадо, който обра овациите на публиката по време на 19-ия София Филм Фест през март тази година.

На празничния 1 май (петък), зрителите на кино Арена ще гледат от 19 часа историческата драма от Германия „Феникс” на Кристиан Пецолд, а в 21 часа започва филма на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер – „Чудесата”, носител на Голямата награда на журито в Кан ’14.

Предпоследният фестивален ден 2 май (събота) ще бъде отново специален за зрителите, защото с тях ще се срещне акрисата, изпълняваща роля във филма „Буферна зона” - Розалия Абгарян. Филмът е най-новата творба на легендарния режисьор Георги Дюлгеров. Началният час е 19.00.

Вечерта ще завърши с изкушаващото заглавие на унгарския режисьор Корнел Мундруцо - „Белият бог”. Сюжетът на филма е сюрреалистичен и предизвикателен, включва много кучета, а филмът е носител на Голямата награда в секция „Особен поглед” от Кан ‘14 и със сигурност ще бъде възнаграден с аплодисментите на публиката във Велико Търново.

Закриваме изданието на 3 май (неделя) с две изключително интересни заглавия – „Мандарини” на Заза Урушадзе е грузинското предложение и започва в 19 часа. Руският филм „Левиатан” на Андрей Звягинцев, който предизвика противоречиви реакции в родината си, зрителите ще могат да видят от 21 часа.