Обвинен за жестоко убийство остава в ареста
Обвинен за жестоко убийство остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Димитър Петров, обвинен затова, че преди 10 дни убил своя съгражданин Борислав Бориславов. Втората съдебна инстанция потвърди определение на Окръжен съд Разград от миналата седмица, с което спрямо обвиняемия е взета първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от Съдебната палата.

34-годишният разградчанин е разследван затова, че на 11 април тази година, в местността „Пчелина“, в землището на Разград, умишлено убил 38-годишния Борислав Бориславов, а деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Двамата съграждани се познавали от години.

В нощта преди убийството обиколили заедно доста заведения в Разград и сутринта поели с джипа на Димитър към „Пчелина“. Какво се е случило между тях разследващите тепърва ще установяват. Според обвинението, в района на хижата Димитър е нанесъл множество удари с нож по тялото, ръцете и главата на Борислав. Веднага след това потеглил с автомобила към Сливен, където часове по-късно се предал на органите на МВР. Съдебна експертиза установила десетки прободно-прорезни рани по цялото тяло на жертвата, които са причинили смъртта му. Както в автомобила на Димитър, така и по дрехите, с които е бил облечен, и които доброволно е предал на полицията, са установени следи от кръвта на убития. Обвиняемият съдействал на разследващите.

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на служебния защитник на Петров и потвърди всички основания на първата съдебна инстанция за постоянния му арест. Събрани са категорични доказателства, които обосновават предположението, че Димитър е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Законът предвижда за това тежко умишлено престъпление затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Това определение не подлежи на обжалване.