Чистим България заедно през май и юни
Чистим България заедно през май и юни / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Областната администрация във Велико Търново ще подкрепи за пети път националната кампания „Да изчистим България заедно”, организирана от BTV Media Group. На работна среща днес, проведена в областна управа, Мария Лазарова, представител на електронната медия, съобщи, че инициативата вече ще носи това име. Досега акцията се провеждаше под мотото „Да изчистим България за един ден”.

Петото издание ще стартира на 10 май и ще включва пет еднодневни акции в най-замърсените зони. На 10 май ще се чистят градски зони, на 17 май – зони за отдих и спорт, на 31 май – детски площадки. През юни кампанията продължава на 7-ми с почистване на природни паркове и защитени територии и на 17 юни – с почистване на водоеми и реки.

За първи път инициативата в България е в подкрепа на две международни кампании - "Let’s Clean Europe" на Европейската комисия и Глобалното гражданско движение "Let’s Do It World".

За старта на кампанията във В. Търново на 10 май е предвиден концерт с участието на популярни лица и звезди от BTV.

Над 1 млн. доброволци, сред които над 2500 бизнес организации са участвали досега в събитието. 1,3 на сто от жителите на Великотърновска област са участвали миналата година в акцията. За един ден са почистени близо 160 сметища.
Министерството на околната среда и водите и Асоциацията на еколозите на общините в България  са  водещи партньори на организаторите на обществената инициатива.