Бавното правосъдие ни струва по 100 000 лв. на месец
Бавното правосъдие ни струва по 100 000 лв. на месец / снимка: БГНЕС

Приблизително по 100 000 лв. на месец струва на държавния бюджет бавното правосъдие у нас. Това става ясно от проект на Постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство. Вносител на проекта е министър Христо Иванов.

Средствата, които се очаква да бъдат одобрени на някое от следващите заседания на правителството, са за изплатените обезщетения по сключени споразумение относно нарушени права по разглеждане и решаване на делата в разумен срок по граждански, административни и наказателни производства. „Заявленията се разглеждат от Инспектората към ВСС, към който е създадено специализирано звено, което проверява заявленията”, пише в Доклад към проекта за Постановление на МС.

Срокът за разглеждане на исканията е шестмесечен. Само за първото тримесечие на 2015 г. Министерство на правосъдието вече е изплатило обезщетения в размер на 276 320 лв. Сумата е значителна на фона на изплатените през 2014 г. - 620 374 лв. за обезщетения по споразумение за бавно правосъдие.

Очакванията са в следващите години средствата, които държавата плаща за бавно правосъдие да продължат да растат, но това ще е за сметка на намаляване на осъдителните решения пред съда в Страсбург, разходите по които отново са за сметка на бюджета.

Т.нар. „компенсаторен механизъм” за обезщетяване на местно ниво срещу бавното правосъдие има и положителна страна. Чрез споразуменията се намалява значително броя на жалбите, които български граждани внасят през Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Преди месец от Министерство на правосъдието съобщиха, че България вече е извън 10-те държави, срещу които се постановяват най-много осъдителни решения. В голяма степен това се дължи на сключваните споразумения на местно ниво.

Източник: БГНЕС