Правосъдният министър: Борисов не е папа, за да решава окончателно
Правосъдният министър: Борисов не е папа, за да решава окончателно / снимка: БГНЕС, архив

„Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение". Това каза правосъдният министър Христо Иванов във връзка с изказването на Бойко Борисов, че ВСС работи лошо.

Правосъдният министър посочи, че не може да разбере защо "през цялото време това, което е казал премиерът, се превръща в някаква окончателна...".

На констатацията, че въз основа на тази реплика става ясно, че ще се сменя ВСС, Иванов каза:

"ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му - това ще стане с решение на НС, с което се приемат едни или други промени в Конституцията и ще зависи как точно ще изглеждат тези промени. Ще четем Държавен вестник, ако изобщо се стигне до промени в конституцията", подчерта Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че това какви промени ще бъдат внесени и още повече приети от НС в Конституцията, не зависи от министъра на правосъдието.

На въпрос дали не тръгна на лошо дебатът по темата, той каза, че дебатът по принцип върви зле в България.

"Никога не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси, винаги свеждаме всичко до лични въпроси", каза той и припомни, че достатъчно пъти е вземал отношение към въпроса за това дали ВСС трябва да се сменя предсрочно и по какъв начин.

Христо Иванов подчерта и че оценка за работата на ВСС трябва да бъде дадена от тези, които имат представители там - магистратите и парламентът, защото това е меродавната оценка.

"И именно на база на подобни оценки да се вземат решения за съдбата на един или друг състав на ВСС. Само когато успеем да ги докараме нещата до този тип реакция, ще имаме растеж в доверието и в отговорността на работата на Висшите съдебни съвети. Механичната смяна на едни с други или оставянето да си довършат мандата просто, защото са там, според него не е добър начин за подобряване на ситуацията в съдебната система", коментира Иванов.

Правосъдният министър каза, че на различни нива текат консултации. "Аз самият съм помолил лидерите на основните опозиционни политически сили за среща, за да мога да ги запозная конкретно с това, което от моя гледна точка има смисъл да се направи, има нужда да се направи. Така че консултации текат", каза той. Иванов заяви, че има "достатъчно основания" да смята, че такива срещи ще има.