Стралджа подготвя конкурс-надпяване и събор
Стралджа подготвя конкурс-надпяване и събор / Общински пресцентър Стралджа, архив

Деветият конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова” ще се проведе в Стралджа на 16 май, а на следващия ден е традиционният събор на народното творчество „Мараш пее”. И двете събития са организирани от община Стралджа и читалище „Просвета-1892”

На откритата сцена  на площад „Демокрация” в общинския център ще могат да се изявят таланти в песенното и танцово изкуство. Реализирането на конкурса-надпяване цели отдаване заслужена почит и признателност към голямата народна певица Вълкана Стоянова, родена в с.Люлин, община Стралджа, съхраняване и популяризиране на уникалното й песенно наследство. Освен това конкурсът ще предостави възможност за изява на изпълнители от цялата страна, откриване и стимулиране на млади дарования в областта на певческото изкуство.

Според утвърдената програма в 10,00 ч. на 16 май кметът на общината Митко Андонов ще открие конкурса. Жури от специалисти- музиковеди, етнолози, фолклористи ще прослуша кандидатите, за да оцени  най-добрите. В раздел „А” състезанието ще бъде между трите възрастови групи   – до 14 г., от 14 до 18 г. и над 18 г. В раздел „Б” са включени професионалистите. Наградите – първа, втора и трета, поощрителна в разделите и възрастовите групи, Голямата награда на името на Вълкана, се осигуряват от община Стралджа. Вечерта  на 16 април, от 20.00 ч. организаторите планират гала-концерт на наградените участници в конкурса.

На следващия ден, 17 май, празничното настроение ще продължи с народния събор „Мараш пее”, който традиционно се посвещава на танцовото народно изкуство. На сцената в Стралджа ще могат да се изявят професионални и любителски танцови колективи. Жури ще определи класацията, като предвидените награди са по възрастови групи – първа, втора и трета, Специална награда и Награда на кмета на общината.

 

Съгласно регламента, крайният срок за  подаване заявките за участие в двете прояви е 30 април.