Сезонът на ремонтите започва, затварят част от бул. „Цариградско шосе
Сезонът на ремонтите започва, затварят част от бул. „Цариградско шосе / снимка: БГНЕС

От днес започва ремонтът на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Александър Малинов" до Околовръстния път, съобщава Столичната община. Ще бъде направена рехабилитация на пътната настилка, подмяна на мантинели, ремонт на бордюри и тротоари, подмяна на електрически инсталации.

От 20 април до 10 юни се забранява влизането на автомобили по южното платно на бул. „Цариградско шосе" между моста на река „Искър" и Околовръстен път. Движението в този участък ще се осъществява двупосочно в северното пътно платно. За същия период се изместват автобусните спирки „Моста на Резиденция Врана", „Разклона за село Герман", „резиденция Врана" и „Околовръстен път" от южното платно на булеварда в разделителната ивица.

Започват ремонти на булеварди в столицата

Вторият етап на реконструкцията на бул."Цариградско шосе" ще започне в началото на юни и ще обхване участъка между бул. "Яворов" и 4-ти километър. Целият проект трябва да приключи през септември, а стойността му е 19,5 млн.лв.

През тази година Столичната община предвижда ремонт на общо 28 км тротоари и над 30 км улици и булеварди. За началото на юни е запланувано да започне ремонт на бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до входа на Южния парк, предстои реконструкцията на бул. "Дондуков". Предвиден е и ремонт на Руски паметник.

Магистралите "Тракия" и "Хемус" - също в ремонт

От днес започва и първият етап от ремонтните работи по участъци от автомагистралите "Хемус" и "Тракия". На 20 април започва ремонтът на моста при село Елешница в посока София. Вторият етап на работа ще започне на 27 април. Движението по ремонтираните участъци на двете магистрали ще бъде шахматно - с прехвърляне от едната в другата лента.

Платното на моста при Елешница в посока столицата е в много лошо състояние. Съоръжението е построено през 1978 г., пуснато е в експлоатация през 1979 г. и оттогава не е ремонтирано. Състоянието му е не само аварийно, но е и опасно за движение. Разрушаването на асфалтовата основа и бетоновата плоча е изключително застрашаващо живота на пътуващите.

Ремонтните дейности само за този участък са на стойност 6 млн. лева. Ремонтът ще бъде извършен от държавното дружество "Автомагистрали".

Без ремонти на аутобани през юли и август, иска Борисов

Графикът за изпълнение на участъците от 5 км до 10 км, от 60 км до 90 км, както и от 119 км до 135 км на АМ "Тракия", е планиран така, че до 1 юли да бъдат готови всички дейности, свързани с ремонт на асфалтовите части. До края на месеца "Автомагистрали" трябва да представят актуализиран график за работа на моста при Елешница в съкратени срокове.

Изключение правят двата големи виадукта на 61 км и на 67 км на АМ "Тракия". До 1 август би трябвало да бъде отворен за движение виадуктът на 61 км. Заради много по-тежкото състояние на този на 67 км срокът за работа по него е до края на годината.

Източник: БТА, БГНЕС