РБ се цели в 5-7 кметски места на областни градове на изборите
РБ се цели в 5-7 кметски места на областни градове на изборите / Веселин Максимов, Dariknews.bg

„Движение България на гражданите" ще участва в предстоящите местни избори в състава на Реформаторския блок, обяви днес в Бургас председателят на партията Мелена Кунева. На събрание там беше избран и Националният предизборен щаб на формацията

Освен това решение, хората на Кунева смятат да предложат единна национална регистрация на Реформаторския блок.

„Тоест възможно най-високата степен на обвързване. Както се казва, коалицията се заключва през единната регистрация. Да, говорихме, че вероятно в някои места ще има изключения. Ние уважаваме много местните си структури. Ако някъде са непреодолими въпросите, възможно е да изберат извън Реформаторския блок да потърсят съюзници в лично качество", каза Кунева.

Местните структури са дали на националното ръководство едномесечен срок за подписването на такова споразумение. В националния предизборен щаб на „България на гражданите" влизат Найден Зеленогорски, Димитър Нанев, Настимир Ананиев, Живко Табаков и Прошко Прошков.

До 30 април в страната трябва да бъдат създадени областни и общински предизборни щабове. До 15 май трябва да бъдат ясни номинациите на партията за кметове, а до 20 май - листите за кандидати за общински съветници, каза председателят на националния щаб Найден Зеленогорски.

„Амбициите на Реформаторския блок са да спечели между 5 и 7 областни центъра и между 40 и 50 малки и средни общини и райони", допълни Зеленогорски.

Единна национална регистрация означава, че нито една от партиите от коалицията не може да се явява никъде в страната с марката „Реформаторски блок" или с което и да било име от останалите участнички в коалицията, разясни Меглена Кунева

„Тоест ако някой в местното населено място иска да се яви отделно, няма да се яви нито с марката Реформаторски блок, нито с марката СДС, нито с марката ДБГ и т.н. Тоест това е запазено само за нашите коалиционни отношения. Ако ще се явява, ще се явява отделно като човекът Х или като инициативен комитет. Ние отдаваме изцяло суверенитета си на Реформаторския блок", каза още Кунева.

Другата възможност е регистриране на коалицията „Реформаторски блок" по места. Трета, според „Движение България на гражданите" няма