Кораб с емигранти се обърна в Средиземно море, жертвите може да са стотици
Кораб с емигранти се обърна в Средиземно море, жертвите може да са стотици / снимка: БГНЕС, архив

Кораб, за който се предполага, че е превозвал близо 700 нелегални имигранти, потъна край либийските брегове през изминалата нощ. Спасени са 28 души. Досега са открити телата на 28 души и има опасения, че тази катастрофа ще се окаже най-тежката в Средиземно море с най-голям брой жертви, информират световните агенции, позовавайки се на италианската брегова охрана и други институции, участващи в спасителните операции.

Трагичният инцидент е станал в непосредствена близост до либийски води, на 193 километра южно от най-южния италиански остров - Лампедуза.

Бедствено положение е било обявено около полунощ. Предполага се, че корабът се е преобърнал, когато пътниците се преместили на едната му страна при наближаването на кораб от търговския флот.

Тази година при подобни трагични инциденти са загинали най-малко 900 души.

Ако се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви при потъване на един плавателен съд.

Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза.

В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби.

Кораб с емигранти се обърна в Средиземно море жертвите може да са стотици
netinfo

Източник: БТА