Турция гради подводен музей в Бурса
Турция гради подводен музей в Бурса / снимка: БГНЕС, архив

Турското министерство на културата е одобрило планове за създаване на подводен музей от руините на базилика от ранновизантийската епоха, открита миналата година в езеро в провинция Бурса, съобщава сайтът Artprice.

Изследователите в момента изследват терена и извършват подготвителни дейности за да превърнат местността в подводен музей, като същевременно търсят и други археологически обекти, намиращи се в непосредствена близост. Проектът е ръководен от община Бурса.

Църквата, която е на около 20 м от брега на езерото Изник, е била забелязана през януари 2014 г. по време на въздушна фотосесия на региона. Базиликата е посветена на св. Неофит, който е убит от римляните през 303 г. сл.Хр. Археолозите смятат, че църквата е била построена само десет години след смъртта на светеца. Вероятно тя се е срутила по време а силно земетресение, което разтърсва района през 740 г.

Св. Неофит e сред светците и благочестивите християни, които са били измъчвани по време на римските императори Диоклециан и Галерий, известни с гоненията си срещу християните. Според източници, Неофит е убит от римски войници през 303 г. - 10 години преди Миланския едикт, който трайно установява религиозна толерантност за християнството в Римската империя.

Междувременно в Египет, президент Абдел Фатах Сиси е подновил плановете си да построи подводен музей в Александрия. Цената на инвестицията е 140 млн. долара.

Източник: БГНЕС