Нов незаконен строеж в Синеморец
Нов незаконен строеж в Синеморец / снимка: БГНЕС, архив

Седмици преди началото на летния сезон бяха засечени нови фрапиращи нарушения по Черноморието. Пореден случай на незаконно строителство беше разкрит в Синеморец. А в Китен собственик на къмпинг унищожил дюни, като ги засипал с пръст и камъни.

Според РИОСВ-Бургас строителните работи в Синеморец се извършват без инвестиционното предложение на инвеститора да е съгласувано с инспекцията. 

Строежът има и други нарушения и се оказва поредното погазване на закона по Южното Черноморие.

Строежът на метри от морето започнал преди Великден. Оказва се, че парцелът е част от природен парк „Странджа” и две зони от мрежата Натура 2000, съобщава Нова телевизия.

„Строителството е започнало без да има приключила процедура с положително становище по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Издадено е също в нарушение на законодателството разрешително за строеж от главния архитект на Община Царево”, обясни директорът на РИОСВ-Бургас инж. Таня Манолова.

Ръководството на природен парк „Странджа” не е получавало документация за начало на строеж.

„Строежът не е съгласуван с нас. По принцип всички дейности, които се извършват на територията на природния парк в горския фонд и в земеделските земи трябва да се съгласуват с дирекцията на парка”, заяви Владимир Димитров, директор на ПП „Странджа”.

„Главният архитект на Община Царево ще бъде санкциониран с глоба и незаконното строителство непременно трябва да бъде премахнато”, заяви Детелина Иванова, главен експерт в РИОСВ-Бургас.

От еко-инспекцията са изпратили до инвеститора заповедта си за спиране на строежа още на 16 април, но до момента нямат обратна връзка дали фирмата е получила документа.

Кметът на Община Царево заяви в телефонен разговор, че ще направят проверка още  понеделник и ще излязат със становище дали действията на РИОСВ са правомерни.

А междувременно глоба в размер от 5000 до 10 000 лева ще получи и собственикът на къмпинг „Китен”, който засипа с пръст и камъни пясъчни дюни.

„Не, не са дюни, това е къмпиращи площи. Така е обявено и от областна управа и това са документи, които са създадени още от 70-те години”, заяви Стамо Стамов-собственик къмпинг „Китен”.

„Дюни са и по специализираната карта за дюнни местообитания от 2014 година и по картирането, което е извършено по проект на Министерството на околната среда и водите”, отвърна инж. Таня Манолова.

Извършеното засипване по Закон се счита за строителство, затова е спряно със заповед на Община Приморско.

Биолози са категорични, че се извършва поредното посегателство върху екологичната система по Черноморието ни.

Източник: Novanews.bg