Четвърта година прокурори мотаят делото за починала родилка
Четвърта година прокурори мотаят делото за починала родилка / снимка: БГНЕС, архив

Четвърта година след смъртта на млада родилка делото за лекарска грешка още не е влязло в съда, съобщава news.bg. 19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 г., 42 дни след раждане в столичната болница „Шейново”.

Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в „Пирогов”, където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат „изчаквателна тактика”.

След цели девет дена без предприемане на животоспасяваща операция, Деяна бива прехвърлена в университетска болница „Александровска”, където въпреки усилията на медиците, умира от сепсис, заразил почти всички органи.

Ред грешки и пропуски в случая с починалата 19-годишна родилка

Повече от три години след трагедията наказани няма. След като първоначално столичната градска прокуратура води разследване срещу 17 лекари от „Пирогов” и „Шейново”, към днешна дата обвинения се подготвят едва срещу шестима медици.

Няма смисъл да са толкова много, вината е комплексна и се размива - това обяснение е дал прокурорът по делото на майката на Деяна - Людмила. Тя разказа, че за пореден път внасянето на обвинителен акт се бави и според нея това е съвсем умишлено, за да не тръгне процесът.

Почернената майка е убедена, че обвиняемите лекари подкупват прокурорите, които се занимават със случая - за четири години техният общ брой вече е четири. Всеки от обвинителите, след като бъде назначен по случая, назначава наново една и съща експертиза, която се бави по цяла година, разказва майката.

За Людмила причината е една - търсят се медици, които по един или друг начин да бъдат убедени да дадат становище, различно от първоначалното. А според първото експертно заключение, изготвено във Варна, вина имат всички първоначални 17 обвиняеми - всеки от тях поименно е свързан с конкретни действия или бездействия, довели до фаталния край на младата родилка.

С всяка следваща експертиза и всеки следващ прокурор обаче броят на лекарите, които ще бъдат привлечени като подсъдими, спада - от 17 те стават 11, докато накрая бройката не пада почти тройно на 6 - четирима от „Пирогов” и двама от „Шейново”.

Опечалената майка призна, че е потърсила помощ дори от главния прокурор Сотир Цацаров с писмо, в което моли за справедливо наказание за смъртта на детето си. Отговор и до днес обаче няма.