Ислямска държава пое отговорността за двойния атентат в Източен Афганистан
Ислямска държава пое отговорността за двойния атентат в Източен Афганистан / снимка: БГНЕС

Клон на екстремистката групировка „Ислямска държава” в Афганистан пое отговорността за извършения днес двоен терористичен атентат в Източен Афганистан, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на афганистанската агенция Пажвок.

„Ислямска държава” е поела отговорността за кръвопролитния атентат, при който загинаха 33 души, а над 100 ранени в момента са в болници. Жителите на Джалалабад, столицата на провинция Нангархар, дават кръв, за да помогнат на пострадалите. Движението на талибаните отрече да стои зад нападението.

Днес сутринта пред филиал на Кабулската банка в Джалалабад, където са се били събрали много хора, е избухнало взривно устройство, прикрепено, според очевидци, към велосипед. Второто нападения е станало близо до сградата на общинския отдел за информация и култура.

През януари водачите на „Ислямска държава” обявиха, че създават така наречено емирство Хорасан, в което влизат Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш. За емир беше провъзгласен един от лидерите на движението на талибаните в Пакистан - Хафез Саид Хан.

За три месеца от съществуването си афганистанското разклонение на „Ислямска държава” е извършило редица нападения, отвлякло е над 40 цивилни, някои от които бяха убити, припомня ТАСС.

Източник: БТА