Лекари обсъдиха наболелите проблеми в здравеопазването
Лекари обсъдиха наболелите проблеми в здравеопазването / снимка: DarikNews.bg

Лекари обсъдиха наболелите проблеми в здравеопазването на кръгла маса във Велико Търново. Организатор на форума е Управителният съвет на Районната колегия на Български лекарски съюз в старата столица. Покана за участие в дискусията бе отправена към всички членове на Комисията по здравеопазване в парламента и към медици от цялата страна.

“Идеята за кръгла маса на тази тема възникна в управителния съвет когато беше сменен екипът на Министерството на здравеопазването. Д-р Петър Москов е единственият министър, който не се срамуваше от нас и ни нарече “моите лекари”. Той си постави амбициозната задача за здравна реформа, поради което заявихме нашата подкрепа към него”, обясни д-р Янка Минчева, председател на Управителния съвет на лекарската колегия във Велико Търново.

По време на кръглата маса бе обсъдена необходимостта от промяна в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина. Широка дискусия предизвика темата за наболелите проблеми в здравеопазването. Методика за заплащане на дейностите в лечебните заведения, специализациите на лекарите и перспективите за развитие на българското здравеопазване бяха очертани от медиците като основни трудности.

Част от лекарите дадоха негативна оценка на състоянието на системата в момента. “Здравеопазването почти е изпаднало в клинична смърт. Трябва да започнат дискусии, за да се промени това. Всички сме виновни за състоянието в момента, но няма смисъл да се връщаме назад. Трябва да започнем стъпките за бъдещата здравна стратегия”, каза д-р Марияна Кирилова, председател на Районната колегия на БЛС.

Сред участниците в кръглата маса бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, депутатът от здравната комисия към Народното събрание д-р Султанка Петрова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, представители на лекарските колегии от цялата страна.