Уеб-базирано планиране и бюджетиране в Банка ДСК с Cognos TM1
Уеб-базирано планиране и бюджетиране в Банка ДСК с Cognos TM1 / netinfo

Пилотно внедряване на IBM Cognos TM1 направи Скейл Фокус АД (ScaleFocus) за Банка ДСК. С помощта на софтуера се централизират и автоматизират процесите по бюджетиране и планиране. Целта на уеб-базираната платформа на IBM е да подпомогне вземането на мотивирани решения за развитието на финансовата институция. Например, може да се направят различни версии на план на резултатите на даден банков клон, в зависимост от броя на служителите, обслужващи клиенти (фиг.1). На по-късен етап е възможно да се сравняват реалните резултати на този клон с вероятните такива, ако първоначално е бил избран друг вариант на планиране.

Пилотното внедряване (Proof of concept) е осъществено успешно от екип бизнес анализатори и технически консултанти на Скейл Фокус (ScaleFocus), в тясно взаимодействие с ИТ и бизнес потребителите на банката. В продължение на два месеца бе извършен обстоен анализ: на процесите по планиране и бюджетиране и целевите шаблони на плановете и бюджетите; на източниците, семантиката, специфичната бизнес логика и качеството на данните; на изискванията по отношение на сигурността на информацията и на правата на достъп на потребителите. Служителите на Банка ДСК тестваха разработеното решение в близка до реалната обстановка - с потребители от различни нива в йерархията на планиране, с процеси по одобрение/отхвърляне на планове от ръководители, с детайлно следене на промените и автоматично уведомление и с контролиране на достъпа до данните и шаблоните в зависимост от отговорностите на служителите.

Бяха внедрени процеси като: планиране въз основа на данни за изминали периоди, при залагане на различни обеми и/или лихвени нива и тяхната промяна; извършване на корекции на данни от различни служители и тяхното автоматично отражение в цялостния отчет на банката; прилагане на различни версии на плановете и what-if анализ и други.

Текущо банката използва традиционен процес на планиране чрез електронни таблици и с данни от корпоративното хранилище за данни. Банка ДСК планира приходите и разходите с комплексна логика за разпределение по дирекции, клонове, продукти, лихви и други.

Използването на IBM Cognos TM1 е в унисон с най-добрите практики на водещите банки, които дават възможност за валидиране на прогнозните планове и бюджети спрямо корпоративно поставените цели, отразявайки динамиката в банковия сектор, и при ясна комуникация и контрол по отношение на очакванията на ръководството.

Скейл Фокус АД (ScaleFocus) е водеща българска софтуерна компания, носител на редица национални и международни награди, с офиси в три европейски града. ScaleFocus има над 70 успешно завършени проекта за клиенти от 14 държави в Европа, Северна Америка и Азия. В началото на 2015 г., компанията има изграден екип от над 200 специалиста и продължава да расте динамично. Основни клиенти на ScaleFocus са компании от финансовия, телеком и ИТ сектори. ScaleFocus е premier бизнес партньор на IBM за България и предлага решения от портфолиото на световния лидер.