Нови работни места и инвестиции искат добруджанци
Нови работни места и инвестиции искат добруджанци / netinfo

Общо 13 събития и изнесени приемни са проведени в осемте общини на Добричка област през първия етап от Националната кампания „Да създадем заедно България 2020“, информираха от Областния информационен център в Добрич.

Целта на събитията бе допитване до по-широк кръг от хора, които попълвайки анкетна карта да дадат своето мнение – „какво биха искали да се направи или промени с помощта на европейски средства в тяхното населено място“.

По време на изнесените приемни, експертите са събрали над 650 анкети с различни идеи, като броят на посетилите щандовете е достигнал 416 души, сред които ученици, безработни, хора в заетост, хора в неравностойно положение, пенсионери, представители на спортни клубове, рибарски групи и на туристическия бранш.

Откриване на нови работни места, създаване на нови предприятия, насърчаване на чужди инвестиции са сред най-често срещаните желания на хората, информират от ОИЦ. Други от идеите са свързани с подобряване на съществуващата инфраструктура, в това число- градска,  селска, пътна, училищна, цялостен ремонт на канализационната система в Добрич, възстановяване на културни паметници, отстраняване на проблеми, в резултат на свлачища и други.

Във втория етап от инициативата, който ще стартира на 20 април 2015г., ОИЦ-Добрич ще проведе тематични срещи с конкретни бенефициенти, където подробно ще бъдат представени обобщените анкети и идеи. По време на срещите ще бъдат дадени и насоки за това как и по кои от Оперативните програми би било възможно реализиране на съответните желания на хората. Срещи ще бъдат организирани отново във всяка една община, като на тях ще бъдат поканени представители на местната администрация, кметове, местен бизнес, неправителствени организации, местни инициативни групи.