Студенти организират благотворителна кампания за бежанците от Украйна
Студенти организират благотворителна кампания за бежанците от Украйна / снимка: DarikNews.bg

Благотворителна кампания, насочена към българските бежанци от Украйна, стартира Студентският съвет към Великотърновския университет. Инициативата се провежда съвместно със студентите от специалност „Връзки с обществеността” и ще протече под патронажа на ректора проф. Пламен Легкоступ.

„Кризата в Украйна е факт. Там все още не са затихнали военните действия. Половин милион българи живеят в страната, а голяма част от тях са в размирните райони”, каза председателят на Студентския съвет Петър Петров.

По негови думи десетки са бесарабските българи, които са студенти на Великотърновския университет. „Те споделят проблемите, сполетели родителите им. Много от тях търсят спасение в България. При връщането си тук те срещат неразбиране от институциите, липса на дом и работа, документални неуредици”, посочи той.

Това провокира младите хора организират кампанията под мотото „Помощ за българите в Украйна”. Целта е да бъдат събрани средства, които да направят живота на бежанците по- лек. Вече са разположени дарителски пунктове в Ректората, Четвърти и Пети корпус на университета, както и в студентските столове. Всеки може да направи дарение в работните дни до 15 май, в часовете между 9 и 15.30 ч. Организаторите са предвидили златен, сребърен и бронзов благодарствен лист за подкрепилите с по- крупни суми кампанията.

Като част от благородната инициатива студентите ще организират кулинарен базар, който ще покаже техните умения. Елитните ресторанти в старата столица също ще получат покана за участие. Средствата от продажбата на лакомствата ще бъдат предоставени на бежанците. Студентите от специалност „Музика” пък подготвят благотворителен концерт.

Само преди два месеца Ивайло Джелянов, който е работи в администрацията на университета, посрещна първия бесарабски бежанец. Той обяви, че благотворителната кампания още в самото начало се радва на голям успех- мъж от старата столица обещал, че безвъзмездно ще предостави своя къща на семейство бесарабски българи. Джелянов добави, че украинските граждани с български произход традиционно търсят убежище в с. Гурково, намиращо се в близост до Балчик, както и в старозагорския град Гурково, където местен бизнесмен е заявил, че е готов да даде подслон на 150 семейства.

Кампанията бе посрещната с благодарност от всички бесарабски българи, които са студенти във Великотърновския университет. Сред тях е четвъртокурсникът Максим Чернев, който изучава Политология. „Положението в Украйна е много тежко. Хората са притеснени от случващото се, не се плащат заплати, задържат се пенсиите за нуждите на армията. Много мои приятели ме питаха как могат да дойдат в България, къде ще се настанят, кой ще ги посрещне и интересува ли се държавата от тях”, каза студентът.

Той посочи, че неговите родители също подготвят връщането си в родината. „Възпитан съм в български дух и винаги мечтаех да дойда тук. Виждах своето бъдеще в България и не мисля да се връщам в Украйна или да хора в някоя европейска държава. Надявам се да си намеря достойна работа и да остана тук”, посочи Максим.