Коя е първата книга?
Коя е първата книга? / Thinkstock/Getty Images

Коя е първата книга? А оттам идва и въпросът за първия читател.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Най-напред трябва да дефинираме какво точно е книга. Речникът ни казва, че книга е печатно произведение с научно или литературно съдържание, което е с броширани или подвързани листове. Разбира се, думата печатно едва ли е онова, което търсим, защото то ни отвежда към Гутенберговата Библия или в най-добрият случай към ранни китайски образци. Но едва ли питате за тях. Така че няма да тръгнем по лесния начин.

Книга, в днешния смисъл, има значението на хартиен носител. Дори някои по-прости хора казват книга и на тоалетната хартия. Да ги оставим да си тънат в неведение. Хартията е изобретена в Китай някъде около втори век. Арабите изнасят тази добре пазена тайна около осми век. Така че хартията, като основа на писане, е сравнително късна. Едва ли питате и за това. Вас ви интересува книгата като съдържание по-скоро. В такъв случай трябва да отидем 2700-2500 години преди Христа, при шумерите, където откриваме „Епосът за Гилгамеш". Гилгамеш е реален владетел на шумерския град-държава Урук, а епосът за него е митологизираната му история. Проблемът тук е, че „Епосът на Гилгамеш" е на глинени плочки. Това не го броим за книга. Или го броим. Ако го броим, това е първата книга във варианта, който днес припознаваме като литератера. Изисквали са се между 12 и 15 глинени плочки за този художествен разказ. Но тук отиваме към писмеността върху малко по-особени носители и съвсем естествено може да възникне спор, защото и преди тези глинени плочки е имало повърхности, върху които се е пишело.

И сега дали това минава за графити или за литературна форма, може да си спорим до утре. Така че нека преминем една идея по-напред и разгледаме думата книга. На английски е book , което идва от протонемски buch. Да, правилно предполагате, че има общо с дърво, заради дървените плочки, на които са писали руните Обаче в славянските езици думата книга, която те дължат на волжкобългарски, всъщност означава свитък. Кüinig може да означа и свитък, плат. Не се уточнява материала. Така че първите писмени документи са били свитъци. Те са били наричани книга. На латински volume . Оттам до ден днешен volume, том. Но volume съдържа в себе си точно навиваването, завъртането, завихрянето на свитъка. Така че сега май търсим първия свитък, което е и първата книга.

Е, тогава ще ходим до Египет, понеже там е изобретен папирусът, от който днес в английския има думата paper -хартия. Макар че древните папируси не са били хартиени в съвременният смисъл. За технологията на папируса няма да се отплесваме, защото не ни питате това. За разлика от глинените плочки, папирусът е ставал на свитъци, така че ето ви и връзката с книгата. Сега остава да видим какво точно се е пишело на тези папируси. Едно от най-ранните произведения е „Книга на мъртвите", което за разлика от „Епосът на Гилгамеш" си е по-скоро комикс. Така че можете и това да приемете като вид отговор. Иначе във философски план книгата е само една - Библията. Библос е гръцка дума, която пък идва от името на град Библос в днешен Ливан. Но едва ли ще го приемете от историческа гледна точка.

Сега да отговорим и на въпроса за първия читател. Това вероятно е авторът на първата книга или някой негов много близък човек. Но дали ще решите, че е шумер или египтянин, китаец или грък, това вече е доста сложно за определяне. Но ние направихме каквото можахме.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате