Психологът: За агресията сред учениците сме виновни всички
Психологът: За агресията сред учениците сме виновни всички / Dariknews.bg, архив

„За агресията сред учениците сме виновни всички". Така клиничният психолог Екатерина Даскалова коментира в студиото на Дарик зачестилите случаи на насилие сред подрастващите.

„Когато говорим за причините за агресията трябва да ги разделим на обективни и субективни. Сред обективните е негативната среда, в която живеем, продължилата дълго време криза, в която и ние като възрастни сме загубили баланса и предаваме това на децата си.

Субективните фактори са няколко. На първо място е фактът, че агресията се наблюдава все по-често и по-често навсякъде по света. На второ място това е начин да реагираш на нещата. И трето тя най-много се среща сякаш в пубертетна възраст когато имаме бум на хормоните. Затова те се изливат по повод и без повод. И аз, и моите колеги сме имали много случаи, в които момичета стават агресивни и насочват тази агресия срещу свои съученици, свои приятели дори и не могат да се контролират.

За всичко това може би сме виновни всички, а не само училището, семейството, обществената среда. Всеки от нас би могъл да потърси какво да промени, за да бъдат нашите деца балансирани в някакъв вид хармония. Само така ще спрем агресията. Защото агресията ражда агресия", коментира Екатерина Даскалова.

Според психолога основните проблеми тръгват от семейството.

„Това е най-малката социална единица. В него човек трябва да получи сигурност и безрезервни модели. Такива са били и нашите родители за нас. За жалост днес българското семейство се разпада. Половината родители днес са в чужбина, другата правят нещо друго и работят по 60 часа на седмица. И децата или са много обгрижвани, или неглижирани.

Променено е и общуването, то е различно. Ключът обаче е в родителите. Възможно е те да упражнят контрол, затова аз често ги съветвам в стаята на децата да няма електроника. Особено когато става дума за деца под 12 години.

Тогава съветът ми е децата да са на компютър по половин-един час, но в друга стая. И в такива случаи самите родители констатират, че детето им се променя.

Не напразно в Западна Европа вече се създадоха течения, които призовават компютрите да не са у дома, да се опитаме да живеем и без телевизор и без толкова електроника.

Защото не бива да забравяме, че децата копират и копират възрастните. Това че ние сме напрегнати и тревожни прави и децата ни такива, но умножено по сто", допълни още Екатерина Даскалова.