Засилени проверки по контрол на скоростта
Засилени проверки по контрол на скоростта / DarikNews.bg, архив

Засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение се провежда на територията на всички държави-членки на ЕС до 19 април. Акцията е по линия на TISPOL и е свързана с факта, че нарушенията с превишаване на разрешената скорост са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Имайки предвид, че голям процент от тежките пътно-транспортни произшествия в страната, с голям брой убити и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост, осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

От началото на годината до края на месец март на територията на Областната дирекция на МВР - Сливен са станали 88 пътни произшествия поради превишена и несъобразена скорост, от които 12 тежки с 16 ранени. Няма загинали.

През първия ден от операцията на територията на град Сливен са съставени 11 акта и 7 фиша за превишена скорост. Водачите са нарушили ограничението за движение в населено място на булевардите “Банско шосе”, “Бургаско шосе”, “Цар Симеон” и главен път I-6.

 

В рамките на седмицата е предвидена и полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“. Тя ще бъде осъществена за времето от 6,00 часа на 16 април до 6,00 часа на 17 април.