Борисов: Над 4 млн. души ще видят българската изложба в Лувъра
Борисов: Над 4 млн. души ще видят българската изложба в Лувъра / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Над 4 млн. души ще видят българската изложба в Лувъра
79209
Борисов: Над 4 млн. души ще видят българската изложба в Лувъра
  • Борисов: Над 4 млн. души ще видят българската изложба в Лувъра

Премиерът Бойко Борисов успял да сбъдне мечтата на Людмила Живкова за влизането на изложба с български експонати в Лувъра. Това става ясно от думите на самия премиер пред министрите по време на днешното заседание, публикувани в стенограмата на сайта на Министерския съвет.

Борисов подчертава, че такива жестове се правят не само заради доброто съкровище, което дадена държава притежава, но е и въпрос на политическо решение.

България показва в Лувъра „Епопея на тракийските царе”

Като изтъква, че изявлението му не е самохвалство, премиерът Борисов посочва, че мечтата на Людмила Живкова вече е сбъдната и че този жест към България е бил направен от социалистическо правителство, на форлайтера на социалистите в Европа - Франсоа Оланд.

Освен това всички български министри, заминали с делегацията в Париж, били приети на среща с френските министри, отчита Борисов.

Според него около 4 млн. души ще видят изложбата в Лувъра, след като се популяризира чрез брошури на български, английски и френски.

Бойко Борисов цитира директорът на Лувъра, който по време на откриването казал: „Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да се каже кое е по-голямо”. От своя страна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова допълва, че изложбата се рекламира и чрез билбордове в Париж.