В. Радев: Умисъл е последното, което бих търсил като причина за поредните взривове
В. Радев: Умисъл е последното, което бих търсил като причина за поредните взривове / снимка: БГНЕС
В. Радев: Умисъл е последното, което бих търсил като причина за поредните взривове
79177
В. Радев: Умисъл е последното, което бих търсил като причина за поредните взривове
  • В. Радев: Умисъл е последното, което бих търсил като причина за поредните взривове

Рано е още за версии, когато говорим за причините за поредните взривове в Иганово, коментира в ефира на Дарик зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев. Депутатът от ГЕРБ, който е на място във ВМЗ-Сопот и в качеството си експерт, напомни, че след последните инциденти с боеприпаси правителството е забранило вноса, унищожаването и транспортирането на стари боеприпаси у нас.

Работна група от представители на МВР, на Министерството на отбраната и на Главната инспекция по труда подготвя промените в нормативната уредба, каза Валентин Радев, който подчерта, че основният проблем е свързан с контрола.

Чуйте интервюто с Валентин Радев

„Разглеждаме документацията и гледаме схемите на складовете. Още е рано да казваме, не е и наша работа, и моя, въпреки че аз съм тук с разрешение на председателя на парламента Цецка Цачева по-скоро като експерт", каза той.

В отговор на въпроса дали се изключва версията за умишлено деяние, Радев отговори, че и това е възможно. „Но аз винаги търся грешките малко на по-различно място: човешка грешка обикновено - поне назад във времето така се е случвало; производствена авария, чувам вече че не е промишлена авария, възможно е и това; и последното е може би човешка намеса, в смисъл умишлена", каза той.

Депутатът напомни, че управляващите са обещали още след трагедията в Горни Лом през есента на миналата година, когато смъртта си намериха 15 души в завод за утилизиране на боеприпаси, че ще бъдат направени законови промени. По думите на Радев една от задачите му в момента е да намери още аргументи в тази посока.

„Нещо с контрола не е наред. Това, че държавата има икономически проблеми, не е извинение. В закона много добре е разписано кой е отговорен за контрола и ние това искаме да подобрим. Може би с други стъпки, с промени в текстовете, аз не говоря, че трябва да има кардинални промени, но нещо трябва да се направи и възловата дума е контрол и разбира се, управлението на съответните предприятия. Както в случая ВМЗ-Сопот - има ли експерти, нямам предвид експерти само в управлението, а има ли хора, които са специалисти, които боравят с опасни средства, които са боеприпаси, на различни нива", коментира Радев. Той коментира, че не може да се каже, че „частните" фирми са лоши и там се случват тези работи. „Виждате, че в Сопот се случват, в държавната фирма два пъти в един месец", коментира той.

Валентин Радев е категоричен, че няма никаква опасност за населението и хората не бива да се притесняват.