Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж
Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж / снимка: МРРБ
Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж
79173
Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж
  • Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж

Строежът на къмпинг "Юг" не е на морския плаж и върху дюни, категорични са министерства - на регионалното развитие и на околната среда.

Строителният министър Лиляна Павлова уточни, че двете излети бетонни плочи се намират в границите на частен имот в урбанизирана територия. Според първоначална информация от проверка на екоминистерството обаче не са спазени всички изисквания по закона за биоразнообразието и на тази база строежът може да бъде спрян.

Започналият строеж на къмпинг "Юг" не е на морския плаж, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Имотът, върху който се строи, е частен терен, урбанизирана територия в къмпинг „Юг", за която има одобрен подробен устройствен план още от 2004 година. Съгласно плана и издаденото разрешение от главния архитект на община Царево е позволено съответното застрояване, каза Павлова.

Заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов каза, че строежът не е разположен върху дюни. Проверката на имота обаче показва, че не са спазени всички екологични разпоредби, свързани със Закона за биологичното разнообразие.

„Ако това се потвърди окончателно, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спирането на този строеж до извършването и положителното приключване на необходимите процедури по Закона за биологичното разнообразие", каза той.

С цел опазване на природата плажът "Корал" ще бъде даден на концесия като екоплаж, каза министър Павлова.

В този случай изискванията към концесионера ще бъдат по-различни от обикновено. Всички преместваеми обекти, които се изграждат на плажа, ще трябва да са от дърво и материали, близки до природата, а свободната зона ще е по-голяма, уточни Павлова.