Търговци на Колхозния мамили с везните преди Великден
Търговци на Колхозния мамили с везните преди Великден / Дарик Варна, архив

Трима търговци на Централния пазар във Варна са санкционирани за нарушения при употребата на везни преди Великден. Това съобщи за Дарик Валентин Стойчев - началник на Регионален отдел „Метрологичен надзор" - Северна България.

Граждани сигнализирали в контролната служба, че след 18,00 часа на най-големия варненски пазар започват да се използват нередовни везни. Последвала извънредна проверка на общо 44 търговски щанда. На 3 от тях везните не отговаряли на законовите изисквания. Две от нередовните везни са били от неодобрен тип и без оценено съответствие. Третият нередовен кантар бил без знаци от последваща проверка, обясни Стойчев.

Проверките са били извършени на 8 април между 18,00 и 20,00 часа съвместно с инспектори от Първо РПУ. За да ги извърши, Регионалният отдел „Метрологичен надзор" е трябвало да се замосезира, тъй като сигналът е бил подаден по телефона. По принцип сигнали до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор могат да се подават по електронен път или в деловодството на Агенцията, а анонимни сигнали и жалби по телефона не се разглеждат.

Най-често употребата на нелегални везни става след 18 часа, след края на официалното работно време на държавните инспектори. Тогава редовните везни се прибират, като на тяхно място се слагат т. нар. „черни" везни, с които се ощетяват клиентите, обясни шефът на Регионален отдел „Метрологичен надзор".

На външен вид редовните везни не се различават особено от „черните". Разликата е само в поставената пломба и холограмния стикер, залепен отстрани на везната. На стикера с размери 2 на 3 см трябва да е написана датата, до която важи преминатият годишен метрологичен контрол.

Какво отклонение от действителното тегло на стоката дава нередовната везна се установява само след анализ в лаборатория. Проверките на „Метрологичен надзор" установяват само редовността на средството за измерване. Инспекторите обаче нямат право да конфискуват везните, разясни Валентин Стойчев.

Проверки по пазарите във Варна се правят постоянно, като най-активни са по време на кампанийните продажби. От Агенцията за метрологичен и технически надзор предвиждат проверки да се извършват и в почивните дни. Целта е да бъде пресечена практиката търговци да хитруват с везните.