Родители и учители от Шумен в обща битка с медийната зависимост на децата
Родители и учители от Шумен в обща битка с медийната зависимост на децата / netinfo

Обучения, разглеждащи взаимодействието на детската градина и семейството с акцент върху влиянието на медиите, се организират в Шумен. Те се провеждат в сградата на Общината, като темата на днешния тренинг за учители и директори е "Сътрудничество между учителите и семействата за по-добро обучение и възпитание. Роля на медиите". За 09:00 часа утре е планирано и обучение-тренинг за родители. Неговата тема е "Безопасна среда в съвременното медийно пространство за децата ни".

Обученията са в рамките на проект за регионално партньорство Коменски "Насърчаване на ученето чрез позитивна медийна среда". Те са водени от доц. д-р Стефка Динчийска от ДИПКУ -Стара Загора, специалист по темата за сътрудничеството между детската градина, училището и семействата.

„С родителите утре ще си поговорим заедно за борбата с медийната зависимост на децата, за влиянието на компютърните игри и телевизията върху тях. Вече има обсебени деца, колкото и пресилено да звучи. Живото общуване е изместено от дисплейното устройство, което води до притъпяване на социалната и емоционалната чувствителност", обясни доц. д-р Динчийска. По думите й проблемът може да бъде решен, само ако родители и учители си подадат ръка, а връзката с детето не се прекъсва.

В двата дни участие ще вземат общо над 120 педагози и родители. Организатори на тренингите са Община Шумен като координатор на проекта и ЦДГ№25 "Братя Грим".