Полицията затвори университет в Северна Каролина, издирва заподозрян за убийство
Полицията затвори университет в Северна Каролина, издирва заподозрян за убийство / Thinkstock/Getty Images

Полицията в САЩ издирва нападател, прострелял един човек в университета в Голдсборо, щата Северна Каролина, в югоизточната част на САЩ, предаде ДПА.

Уейн къмюнити колидж беше затворен от полицията след убийството на Рон Лейн, работещ в копирния център от години. Студентите и служителите на университета бяха евакуирани възможно най-бързо и учебното заведение ще започне работа утре. Служителите и студентите, които изпитват нужда от това, ще получат професионална помощ от психолози.

Заподозреният е 20-годишният бивш студент Кенет Стансъл, работил в копирния център, отбелязва Асошиейтед прес. Той е прострелял Лейн с пушка, но мотивите за убийството не са ясни. В издирването му участват кучета и хеликоптери.

Близкото училище Уейн каунти, в което учат около 300 ученици от предучилищна възраст до 12-и клас, също е затворено от полицията. В университета са се обучавали около 3800 студенти.

През последното десетилетие нарасна рязко броят на престрелките в университети и училища в САЩ, отбелязва ДПА. От 2000 г. до 2013 г. престрелките в образователни институции са се равнявали на 24 на сто от инцидентите с "активни стрелци" в САЩ, при които някой е убит или ранен в населен район. За този период при престрелките в образователни институции са убити 117 и ранени 120 души.

Източник: БТА