С 12 000 лв. поевтинява менюто в самолетите на властта
С 12 000 лв. поевтинява менюто в самолетите на властта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нова обществена поръчка за кетъринг на самолетите на властта обявиха преди Великденските празници от „Авиоотряд 28”. Този път цената от 48 000 лв., с ДДС е намалена на 36 000 лв., с ДДС.

До промяната на менюто се стигна след публикацията „12-годишно уиски, октопод и папая - част от менюто в самолетите на властта” на БГНЕС от 30 март 2015 г., която предизвика голям обществен отзвук. Премиерът Бойко Борисов дори се възмути, като определи менюто за „екзотично” и разпореди на министъра на транспорта да спре търга. Новата обществена поръчка е обявена след настояването на министър-председателя „занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани”.

Борисов спря поръчка с „екзотично меню” за самолетите на властта

До 21 април 2015 г. от „Авиоотряд 28” ще очакват оферти за осигуряването на кетъринг за правителствените самолети „Еърбъс”, „Фалкон” и три хеликоптера, които се ползват от президента, премиера, министрите, депутатите и високопоставени държавни служители. Занапред те ще трябва да се лишат от употребата на аперативи по време на полет, защото от менюто са отпаднали алкохолните напитки - 12-годишното уиски, лондонският джин, руската водка и ирландският ликьор със сметана. Няма ги октоподите, омарите, калмарите, скаридите, синьото сирене и телешките медальони, както и екзотичните за нашите географски ширини плодове - манго и папая.

Очевидно документацията за обществената поръчка този път е съобразена и с изискванията на транспортния министър Ивайло Московски, който след реакцията на премиера Борисов, заяви: „ще кажа да направят едно нормално меню за „Авиоотряд 28”, да не дразнят хората, но няма и да е другата крайност - пръжки, сланина, домашна ракия или туршия”.

Единственият алкохол на борда, според заданието ще е бирата, която трябва да е в кенчета от 330 мл и да е българска. Занапред летящите със самолетите на властта ще се хранят и с предимно български продукти - колбаси, сирена, става ясно от „списъка на номенклатурите за доставка на хранителни продукти и безалкохолни напитки”. Основните ястия ще са английска и континентална закуски и сандвичи. Салатите ще са шопска, гръцка и мешана.

Омари и екзотични плодове - в полетите на властта от години

Значително е разширено вегетарианското меню, което почти отсъстваше при предишната поръчка, която залагаше повече на морските дарове и рибата. Занапред на борда на правителствените летателни машини няма да се предлагат рибни и морски деликатеси, става ясно още от списъка с продуктите, но за сметка на това ще има малки банички със сирене и четири вида кроасани, които ще могат да се поемат с айран. След като по думите на транспортния министър, „премиерът яде по една-две ябълки, когато лети с „Авиоотряд 28”, в заданието на поръчката са предвидени и от двата вида - червена и зелена ябълки. За любителите на сладкото, в менюто са оставени тортите „Гараш” и „Сахер”, както и чийз-кейка.

Крайният резултат от редукцията на менюто в самолетите и хеликоптерите на властта е намаляване на стойността му с 12 000 лв. за период от една година.

Източник: БГНЕС