Битките на прабългарите оживяха с „Багатур” на хиподрума в Банкя (СНИМКИ)
Битките на прабългарите оживяха с „Багатур” на хиподрума в Банкя (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

„Имало едно време приказка за стар като сътворението народ, история, която се слуша в захлас - там са нашите мисли, дела и послания… Там е силата и чистотата и на божествения меч, Мечът на силата, на истината и свободата, за спасяването на духа народен - Багатур. И бяха те…”.

Така, със слово и звук, с войните на Тангра и девойките от онези времена, облечени в бяло, започна спектакълът с участието на коне на хиподрума в Банкя на прабългарската школа за оцеляване „Багатур”. Нейните членове твърдо вярват, че това е българският път за духовно и физическо оцеляване.

„Радвам се, че Банкя е домакин на този прекрасен спектакъл с коне - всичко това става възможно с подкрепата и благодарение на баронеса Велислава Плевенска, която е и негов патрон”, заяви в приветствието си към хората по трибуните кметът на район Банкя Рангел Марков.

Войните от „Багатур” яздят, водят автентични боеве помежду си, въоръжени с истински мечове и щитове. Сюжетът на техния спектакъл въвежда в историческото минало, представяйки ни характерни бойни похвати, оръжия, основава се на исторически и фолклорни факти, с елементи от ритуалите, танците и игрите на нашите предци прабългари, траки и славяни.

Битките на прабългарите оживяха с Багатур на хиподрума в Банкя (СНИМКИ)
netinfo


Четирите трибуни на хиподрума не можаха да поберат стотиците хора, дошли да видят спектакъла. Много от тях бяха довели и децата си.

Източник: БГНЕС