Откриха всички жертви на хотел Вероника
Откриха всички жертви на хотел Вероника / снимка: БГНЕС
Откриха всички жертви на хотел "Вероника"
79145
Откриха всички жертви на хотел "Вероника"
  • Откриха всички жертви на хотел "Вероника"

Открити са телата на тримата затрупани работници, които спасителни екипи издирваха след срутването на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден", съобщиха за Дарик от полицията.

Около 20.00 часа снощи бе намерено едно от телата, а часове по-късно на метри от него - и още едно. След полунощ спасителите са изровили от руините тялото и на третия мъж, който беше в неизвестност. Той е бил намерен в сутеренно помещение близо до другите двама загинали. Така жертвите на срутилия се хотел са четирима души, след като непосредствено след инцидента беше установена смъртта на работника Борислав Асенов. Все още самоличността на намерените под руните жертви не е идентифицирана, тъй като телата са обезобразени от тоновете паднал бетон. Знае се, че техните имена са Тодор, Манол и Йосиф.

Спасителната акция по издирване на работниците продължи повече от денонощие. В нея се включиха два багера, служители на Гражданска защита, доброволци и куче на Българския червен кръст.

Претърсването на руините започна веднага след срутването на хотела в сряда вечерта. Още в началото на акцията спасителите бяха скептични, че ще открият оцелели заради тоновете бетон, които бяха затрупали мъжете. Техните близки прекараха часове пред комплекса с надеждата за чудо, докато вървеше издирването.

Тепърва следствието и компетентните органи ще търсят вината за тежкия инцидент. Това, което е успял да разкаже един от работниците, който е бил на мястото, но за късмет се е спасил от смърт, е, че четиримата мъже са били изпратени да режат арматурно желязо в хотела от Георги Георгиев - собственик на фирмата, наета от подизпълнителя за разрушаването на обекта. Именно той обещал на работниците по пет лева на час, за да влязат и да къртят в хотела, макар че началникът на бригадата не е бил съгласен. Георгиев обяснил на четиримата, че имат 15 минути преди хотелът да падне. След като „Вероника" се срутил за секунди, шефът на фирмата избягал с колата си. Вчера бе съобщено, че той е задържан в населено място във Варненско. Изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров опроверга информацията пред националното радио.

От инспекцията по труда във Варна обясниха, че никой от работниците, наети от фирмата подизпълнител не е имал трудов договор. Спорен е и въпросът дали изобщо сградата е трябвало да бъде събаряна. Багер е дърпал два дни носещите колони на срутилия се хотел. Според официалната документация обаче, обектът е трябвало да бъде обновен, не и разрушаван. Възложител на обекта е „Пловдивски панаир" АД, а изпълнител - варненската фирма „Планекс", а като подизпълнител е наета Бултранспорт груп.

От „Планекс" са обяснили, че са били ангажирани на етап строителство и на обекта не е имало техни работници, с изключение на пазач, домакин и координатор. Техническият ръководител на Бултранспорт груп е заявил, че служителите му са били ангажирани по ремонта на съседния хотел „Мираж" и не са били във „Вероника". Инцидентът е станал в извънработно време, когато е имало забрана за хора в обекта. Покрай трагичния инцидент са открити редица нарушения, съобщиха от инспекцията по труда, а от строителния контрол във Варна са издали акт за спиране на всякакви строителни и монтажни дейности на обекта.

След като спасителната акция бе прекратена, думата имат следствието и Варненската окръжна прокуратура. На мястото, където четиримата работници загубиха живота си под тонове бетон, се извършват огледи.