Радан Кънев нарушил забраната за пушене на закрито
Радан Кънев нарушил забраната за пушене на закрито / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев нарушил забраната за пушене на закрито
79111
Радан Кънев нарушил забраната за пушене на закрито
  • Радан Кънев нарушил забраната за пушене на закрито

Гражданска инициатива „България без дим" поиска от съпредседателя на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев да подаде сигнал срещу себе си, заради това, че е нарушил забраната за пушене на закрито.

Поводът е публикувана снимка от събиране на регионалната организация в Добрич, на която Кънев е с цигара в ръка, а срещата е в закрито заведение. От организацията изпратили писмо до прегрешилия депутат с искане да се обърне към РЗИ - Добрич с признаване на нарушението си и с настояване да бъде приложен законът за такова нарушение.

От своя страна, лидерът на ДСБ коментира, че поддържа добър диалог с неправителствената организация и ще им отговори, а по отношение на нарушението, Кънев е категоричен, че грешката е негова, а не на Закона.

Снимка, публикувана в интернет, на която се вижда как Радан Къневе е с цигара в ръка в обществено заведение предизвика гнева на гражданската инициатива „България без дим".

На фотоса се вижда явно как съпредседателя на Рефорпматорския блок и лидер на ДСБ извършва вредния навик в закрито заведение по време на среща с добричката организация на партията.

Гражданската инициатива призовава Радан Кънев сам да подаде сигнал срещу себе си и да понесе съответното наказание. Призовава го също като народен представител да промени така закона, че да не остават вратички, които позволяват безпроблемното падане в съда на санкциите, както и да дефинира по-добре понятието "закрити помещения".

В края на отвореното писмо гражданската инициатива изброява най-основните проблеми със забраната за пушене на закрити места: пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда; липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място", която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

Писмото, публикувано на сайта "Без дим" предизвика сериозен отзвук в социалната мрежа. По-голямата част от потребителите във фейсбук смятат, че ако истински милееш за реформите и законността, то трябва да спазваш и законите. като ответна реакция Радан Кънев заяви, че иска забраната да остане и поясни че с "България без дим" са в добър диалог затова ще им отговори също с отворено писмо.

"Това, че съм допуснал да наруша закона е моя грешка, а не на закона", призна реформаторът.