Проект стимулира ромски деца да учат
Проект стимулира ромски деца да учат / DarikNews.bg, архив

Шейсет деца от ромски произход и ученици от социално слаби семейства са част от проект „Успешното образование-сигурност за нашите деца". Той е на стойност 32 хил. лева, осигурени от Тръст за социална инициатива към „Америка за България" и се изпълнява се от фондация „Лозенец". Проектът стартира през октомври миналата година и ще продължи до края на юни 2015 година.

Целта на проекта е да мотивира учениците да продължат своето образование, а по-големите да осъзнаят необходимостта от професионална квалификация. Данните сочат, че преди три-четири години едва 5-6% от ромските деца са продължили да учат след осми клас, а сега броят им е нараснал около четири пъти.

Учениците, част от проекта, са включени в стипендиантски програми, осигурени са им помагала, учебници, материали, карти за пътуване. Подрастващите са включени в проекта на доброволен принцип, а обученията се провеждат през почивните дни, като сериозно внимание е отделено и на работа с родителите. Децата са разделени в шест групи по десет, като основните занимания са по предметите за матури-български език и математика, обясни преподавателят по български език и литература Иванка Милева. Амбицията ни е 20 деца от фондацията да продължат своето образование след седми клас, 20 шестокласници да надградят своите знания, а останалите да учат и след осми клас. Има група от десет ученика, които миналата година не успяха да се класират, но се надяваме тази година да продължат образованието си в професионални гимназии, допълни Милева. Според нея причината за отпадналите от програмата деца е липсата на личностна и семейна мотивация.

От фондацията предвиждат в проекта да бъдат включени и ученици, които са завършили 11 клас, но заради отпадане на матурите, са без диплома за средно образование.

Днес е Международният ден на ромите. Чества се ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион".