20 фирми ще санират във Варна, поръчката е за 10 млн.лв.
20 фирми ще санират във Варна, поръчката е за 10 млн.лв. / Dariknews.bg

Община Варна ще подпише споразумения с максимум 20 изпълнители за саниране на жилищни сгради, става ясно от обявената обществена поръчка за подготовка на документацията за проектиране. Обществената поръчка е на обща стойност 10 млн. лв. без ДДС. Рамковите споразуменията ще бъдат със срок от 4 години, като за всеки конкретен обект ще бъдат сключвани отделни договори. Това ще става след обявяването на нова процедура, в която ще могат участват само одобрените изпълнители.

Кандидатите трябва да разполагат с колективи, включващи поне 8 архитекти и инженери. Посочените специалисти не могат да участват в офертата на друг участник. Предложенията ще бъдат класирани в зависимост от това кое е икономически най-изгодно.

Инвестиционните проекти за всяка сграда, която ще бъде санирана, трябва да съдържат следните части: 1. Архитектурна; 2. Конструктивна/Конструктивно становище; 3. Отопление, вентилация и климатизация; 4. Водоснабдяване и канализация; 5. Електро; 6. Енергийна ефективност; 7. Пожарна безопасност; 8. План за безопасност и здраве; 9. Временна организация безопасност на движението; 10. План за управление на строителните отпадъци; 11. Сметна документация по части с подробни количествени и количествено-стойностни сметки за видовете строително-монтажни дейности.

Офертите могат да се подават до 14 май. Ако одобрените кандидати са по-малко от 20, рамкови споразумения ще бъдат сключени само с тези, които отговарят на условията. Прогнозите на общината са, че в програмата за енергийна ефективност във Варна ще бъдат обхванати около 2 млн. кв.м разгъната застроена площ.

17 сдружения на собствениците са подали досега документи за саниране, като с част от тях вече са сключени договори за финансиране.