Пият ли рибите вода?
Пият ли рибите вода? / Thinkstock/Getty Images

Пият ли рибите вода? Как разбират колко вода да изпият и че вече не са жадни? Пишкат ли рибите и не се ли притесняват, че ще пият вода, в която са пишкали?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Рибите са много особени същества. И е съвсем естествено човек да си задава подобни въпроси, особено ако водата му се струва странно място за живеене, както на нас, хората. Има два вида риби. Различават се по това, в каква вода живеят, защото има и два вида вода - едната е сладка, а другата солена. Сладката вода - това са реки, езера, язовири, локви. В нея живеят риби. Не, в локвите не живеят риби, но в сладката вода живеят риби - шаран, сом, пъстърва. Солената вода е морската, океанската. Там живеят цаца, попчета. Важно е да направим това разделение. Сега ще кажа защо.

Рибите, които живеят в сладка вода, не пият. Тяхната кожа е много интересна Тя поема водата, пропускат я. Тоест водата минава през нея. Водата е много важна за всяко живо същество, а за рибите още повече, защото те, така да се каже, и дишат вода. Сладководните риби поемат водата през кожата, не пият през устата. Те самите са по-солени от заобикалящата ги вода и това преминаване се случва заради нещо, което се нарича осмоза. Онези обаче, които живеят в солена вода имат известен проблем. Навън обстановката е по-солена, отколкото са самите те. А солта дехидрира, тоест изсмуква водата. От сол се ожаднява. Като ядеш нещо солено и после ти се пие. Чипс или солети, например.

Връщаме се на рибите в солената вода. Те пият, поглъщат водата, която е около тях. Ще кажеш, че тя също е солена. Така е, но те могат да преработват солта и да я изхвърлят. Сега е логично да питаш. А защо не я преработват през кожата, като другите? Не, не става така. Кожата на соленоводните риби е различна. Тя има за цел да ги предпазва до известна степен от водата.Така че соленоводните риби пият вода и я преработват, а сладководните не пият. Тя директно си влиза в тях.

Сега идваме до другия въпрос, този с пишкането. След като в един организъм влиза вода, тя трябва да излезе. Пиеш чаша, две, три и естествено ти се припишква. Е, така и с рибите. Сама дето те не пишкат по начина, по който го правим ние и съществата от сушата. Сладководните риби, тези, които непрекъснато се пълнят с вода трябва да я отделят по същия начин, непрекъснато, десет пъти толкова вода, колкото самите те тежат. Или иначе казано изпишкват я през кожата, но в огромни количества. Онези, които пият, но поемат по-малко вода-соленоводните риби, правят същото, но в по-малки количества. И отново се случва през кожата. Важно е да уточним, че те не замърсяват водата, нито пък е някакъв проблем за тях. При толкова много поета вода, дори изпишкването представлява вода. Такива работи с рибите. Странни същества.

Очаквах да питаш дали спят, след като нямат клепачи и не могат да си затворят очите. Отговорът на този въпрос е, че рибите спят, но с отворени очи и когато им падне, не само през нощта.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате