Психолог: Децата се разголват в интернет в търсене на популярност
Психолог: Децата се разголват в интернет в търсене на популярност / media.framar.bg
Психолог: Децата се разголват в интернет в търсене на популярност
79080
Психолог: Децата се разголват в интернет в търсене на популярност
  • Психолог: Децата се разголват в интернет в търсене на популярност

Децата в тийнейджърска възраст често се разголват в интернет пространството в търсене на популярност и идентичност. Така психологът Ина Бранева коментира зачестилите напоследък случаи, в които тийнейджъри и непълнолетни публикуват свои голи снимки в социалните мрежи.

„Промените на тялото, свързани с този период от развитие, кара децата да чувстват тялото си така, сякаш не е тяхно и един от начините те да го направят тяхно е като го изразят, чрез снимки, пиърсинг или татуировки“, обясни Бранева

„В тази специфична възраст с децата се случват процеси, които те не могат да обяснят и често ексхибизионизмът е проява на неосъзнати защитни процеси. Поради тази причина те все едно предлагат тялото си и казват ; Харесай ме, защото аз не знам кой съм, но ако ти ме харесаш такъв, ми придаваш някаква стойност“, разказа още психологът.

По думите й навлизайки в света на възрастните децата търсят да се заявяват като мъж или като жена и често го правят чрез секса.По думите й често между момчетата и момичетата в тази специфична възраст има конкуренция, кой ще бъде по-популярен, а популярността се постига чрез привличане на внимание, което преминава и през ексхибиционизма.

Бранева бе категорична, че за да се опитат да предотвратят подобно поведение у децата си, родителите трябва да започнат да им обясняват отношенията между мъжете и жените още в ранна детска възраст. „Те задължително трябва да имат контрол над интернет пространството и ако родителят не вижда своето дете, то ще потърси погледа на някой друг“, каза още психологът.