58 медала за наши ученици от състезанието Математика без граници
58 медала за наши ученици от състезанието Математика без граници / DarikNews.bg, архив

11 златни, 15 сребърни и 32 бронзови медала спечелиха ученици от Великотърновска област в пролетното издание на турнира „Математика без граници”. Отличените деца са от Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Елена и Свищов.

Групите на малгуганите от първи и втори клас имат по 14 медалисти. Зорница Николова, Велина Костадинова и Ралица Матеева, и трите от Велико Търново, са златните медалисти в своята възрастова група – първи клас. При второкласниците медалите ни са сребърни и бронзови, показва статистиката. Това са и най-многобройните групи, във всяка участват по повече от 1550 малки математици.
Двете близначки Теодора и Александра Даскалови са спечелили златни медали при третокласниците. Със златен резултат е още едно дете от Велико Търново – Калина Досева.

Ивайла Стефанова и Денис Пеев от Полски Тръмбеш са златни медалисти в групата на петокласниците. Още два златни медала имат наши ученици в най-голямата възрастова група при учениците от 9 и 10 клас. Там първенци са Петко Казанджиев и Мартин Иванов и двавама възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. Елитното училище е единственото в областта, което участва в най-големите възрастови групи. При осмокласниците Таня Сейкова е носител на бронзов медал и е единственият класирал се осмокласник от област Велико Търново. Още три сребърни медала има ПМГ в най-голямата възрастова група и те са за Димитър Сейков, Андрей Върбанов и Памела Йорданова.

28 възпитаници на училища във Велико Търново са се преборили за отличия в математическия турнир. 10 са децата от Полски Тръмбеш, които имат шанс да стигнат до финалите. Осем ученици от Елена са с медали и по пет деца от Горна Оряховица и Свищов също са успели да влязат в призовата тройка.

Турнирът е международен и в него участват близо 8000 деца на възраст от първи до 10 клас от десет държави в Европа, Азия и Южна Америка. По регламент състезателите решават логически задачи за един астрономически час. Надпреварата се провежда онлайн и е в три етапа – есенен, зимен и пролетен. Всички ученици, които са се класирали на първите три места в поне два от етапите, отиват на финала, когато ще се състезават със свои съученици от целия свят.