Ислямска държава разпространи ново видео с публична екзекуция
Ислямска държава разпространи ново видео с публична екзекуция / Thinkstock/Getty Images

Според пропаганден видеоклип, разпространен днес, групировката "Ислямска държава" е обезглавила публично четирима мъже, обвинени във въоръжен грабеж и убийство, в иракската провинция Ниневия, предаде Франс прес.

Видеозаписът, който не е датиран, очевидно е предназначен да демонстрира, че сунитската ултрарадикална групировка остава напълно способна да налага своите закони в Северен Ирак въпреки неотдавнашните военни поражения, отбелязва агенцията. ИД беше изтласкана от Тикрит от силите на иракското правителство и техните съюзници.

Записът показва екстремист с маскирано лице, който чете пред събралото се на градски площад множество присъдата на "ислямския съд на Държавата Ниневия". Маскиран палач след това обезглавява четиримата осъдени, чиито трупове са изложени на показ в каросерията на пикап. Преди това видеозаписът показва мъже, представени като ограбени собственици, които получават обратно парите си и подписват разписка.

Провинция Ниневия включва обширни територии на север и на запад от Багдад, превзети от "Ислямска държава" при голяма офанзива миналото лято. Правителствените сили, подкрепяни от шиитски милиции и въздушна кампания на коалиция, водена от САЩ, неотдавна успяха да си възвърнат една част, но тази провинция си остава бастионът на ИД в Ирак.

Източник: БТА