Ню Йорк Таймс: България вдига нова стена, този път, за да държи хората вън
Ню Йорк Таймс: България вдига нова стена, този път, за да държи хората вън / снимка: БГНЕС, архив

Страхувайки се от наплив на емигранти, влизащи в страната, България строи ограда покрай своята граница с Турция, се казва в материал на американското издание „Ню Йорк Таймс”, посветен на граничното съоръжение у нас.

„По-малко от две десетилетия след усиленото премахване на голямата ограда по границата, целяща да държи хората вътре, българските власти също толкова усърдно строят нова ограда покрай неравната турска граница, този път за да държат хората вън”. Така започва публикацията в авторитетното издание, озаглавна „България вдига нова стена, този път, за да държи хората вън”.

Още 131 км ограда и нови 700 граничари на браздата с Турция

„В момента в западната част на Турция, по границата с Гърция и България, има сигурно хиляди сирийски бежанци, които чакат случай да я пресекат”, казва Марк Пиерини, експерт по Турция и близкия изток в анализаторската група за външна политика „Карнъги Юръп”.

Статията цитира и българския експерт по сигурността и преподавател Славчо Велков, според когото има по-голямо движение на джихадисти в страната, отколкото властите признават. „Виждал съм такива бойци тук със собствените си очи”, казва той. „Видях няколко на централната автогара и завързах разговор. Когато ги попитах къде отиват, те ми казаха: „Отиваме на небето”, допълва той.

Според изданието сирийската криза е докарала около 200 000 бежанци в Европа през 2014 г., като тези данни не включват бежанците, укрили се от властите.

„Изправена пред вълна от бежанци от Близкия Изток и Северна Африка - и риска, че сред тях може да има джихадисти с намерение да извършат терористична атака - Европа подсилва своята защита на много фронтове, в това число и тази бивша комунистическа държава, която преди малко повече от четвърт век беше по-притеснена за спирането на потока от свои собствени граждани към свободата”, се казва още в материала на престижното издание.

ЕС иска да ни върне 7500 бежанци

България споделя близо 160-километрова сухопътна граница с Турция. През септември е била готова 32-километрова секция от пограничната ограда, пише изданието, което допълва, че със затоплянето на времето не е изключено и повече хора да се опитат да влезнат в страните от ЕС.

„И като голяма част от Европа все още изпитва трудности да се възстанови от финансовата криза през 2008 г., скъпите разходи за грижата за наплива от бежанци, особено в страни като България, която е най-бедният член на Европейския съюз, изцеждат националните бюджети”, пише още „Ню Йорк Таймс”.

„Възходът на дясното крило в Европа е реакция на този поток от бежанци”, казва за вестника Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България.

Изданието допълва и че строежът на оградата е само една част от българския план за ограничаване на емигрантите. През последните 16 месеца България провежда план, „който би прозвучал познато на всеки покрай границата САЩ-Мексико”, включващ повече гранични служители и ново оборудване за наблюдение, пише още изданието.

Източник: БГНЕС