Девойки лазаруваха в Елена и Беброво
Девойки лазаруваха в Елена и Беброво / снимка: Пресцентър/ Община Елена

Девойките от танцов състав „Балканджийче“ пресъздадоха обичая лазаруване днес в Елена. Момичетата бяха посрещнати в двора на туристическия център от гордата домакиня. Пременени в традиционни фолклорни носии, закичени с пролетни цветя и здравец лазарките пяха обредни песни, танцуваха и благославяха за здраве и късмет. Стопанката ги дари с яйца, домашна пита и други дарове, които момите събират в кошница и използват на следващия ден, когато се празнува Цветница.

Обичаят лазаруване пресъздадоха и малките самодейки от НЧ "Надежда-Беброво-1870", които наричаха за здраве, берекет и благополучие. Облечени в народни празнични носии, закичени с пролетни цветя 14-те девойки пяха във всяка къща в селото. Добрите стопани ги посрещнаха и дариха с яйца, сладки, бонбони и пари.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Затова е било задължително всяко момиче от населеното място да лазарува. Според българската народна традиция Лазаровден, или „Лазарица“, „Лазарова събота“, е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи.