Община Стара Загора изгражда ново кръгово кръстовище в западния край на града
Община Стара Загора изгражда ново кръгово кръстовище в западния край на града / Община Стара Загора

1, 5 млн лева за изграждане на ново кръгово кръстовище на бул. „Ц. С. Велики" и ул. „Капитан Петко Войвода" са предвидени в капиталовата програма на община Стара Загора, обявена е процедура на обществена поръчка за избор на изпълнител.

Централният остров ще бъде под формата на елипса и с по-голяма площ, като очакванията са новото кръстовище да облекчи значително трафика от града, в посока запад. Данните сочат, че в периода между 8 и 9 часа сутрин над 3600 превозни средства преминават от изток на запад и от север на юг.

Кръстовището ще бъде изградено на площ близо 2 900 кв.м, ще бъде с две ленти за движение (2x5м) и от юг ще излиза извън границите на съществуващото. Дейностите в тази зона включват насип с височина до 6м, подпорни стени, корекция на съществуващото дере и удължаване на съществуващия водосток. Сложното съоръжение предвижда и изграждането на канализация по ул."Кап. Петко Войвода".

Съобразно транспортното натоварване пътната конструкция на кръговото кръстовище се оразмерява за „тежко" до „много тежко" движение, което включва подобряване на земното легло с 40см. основа от трошен камък и 8см. основа от битумизиран трошен камък, както и 6см. неплътен изравнителен пласт и полагането на 4см. плътен асфалт за износващ пласт.

Община Стара Загора изгражда ново кръгово кръстовище в западния край на града
netinfo

Строителните дейности в зоната се усложняват от наличието на подземен кабел от електропреносната мрежа 110kV, който не може да се измества и се налага неговата защита по време на строителството. Предвижда се и изпълнение на стоманобетонна конструкция за защита на канала. Ще се изпълни и корекция на съществуващото дере, която предвижда удължаване на съществуващия водосток. След съществуващия пътен мост, ще се изгради 32м закрит участък от сглобяеми стоманобетонови елементи 200/200 см, монтирани в талвега на дерето.

В проекта е предвидено изграждането на изцяло нова канализация. Новият канализационен колектор за битови отпадъчни води с обща дължина 590м ще премине от двете страни на дерето - източна и западна. Предвиден е и нов 71м канализационен колектор за дъждовни отпадъчни води. В трасето на кръговото кръстовище ще се изгради отводнително съоръжение с 16 ревизионни шахти и 6 дъждоприемни улея. За отвеждане на дъждовните води от зоната на кръстовището се предвиждат и 3 бр. бордюрни оттоци.

Ще се изпълни и преместване на контактната мрежа и уличното осветление в обхвата на кръговото кръстовище. По южния му тротоар ще премине и трасето на велоалеята на кръговото кръстовище.