Вече ще стигаме до Летище София и с метро (СНИМКИ)
Вече ще стигаме до Летище София и с метро (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Репортаж на Виктория Ниновска
78967
Репортаж на Виктория Ниновска
Вече ще стигаме до Летище София и с метро (СНИМКИ)
  • Репортаж на Виктория Ниновска
  • Вече ще стигаме до Летище София и с метро (СНИМКИ)

Влаковете тръгнаха по новата отсечка на столичното метро, която стига до Летище София. Новият участък на подземната железница е с дължина близо пет километра, а четири станции обслужват аерогарата, столичния квартал „Дружба" и близките индустриални райони, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на метрото.

Предвижда се за около 20 минути хората да могат да стигат от летището до Централната жп и автогара. Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията, коментира, че най-голямата реформа у нас е свързана с транспорта в София, която не би могла са се случи преди седем години, по време на „грабежа на синя София".

Вижте фотогалерия от откриването на новия участък от метрото

Близо две години отне изграждането на новата отсечка на метрото, която вече стига до Летище София. Стойността на новата придобивка възлиза на 75 млн. лева и се очаква ежедневно над 45 000 пътници да използват подземния транспорт, което ще намали трафикът на автомобили с около 12%, както и вредните емисии във въздуха. По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова разширението на метрото е знаково не само за софиянци, но и за цялата страна.

Премиерът Бойко Борисов пресметна, че от началото на управлението на ГЕРБ а изградени близо 30 километра метро, а преди това само девет километра.

Локви и кал около новите метростанции (ВИДЕО)

„Когато цифрите говорят, и и тези, които преди управляваха, така наречената „синя София", ще замълчат. За 23 години - девет километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 километра. Колко правителства са се извървели, ей толкова не са направили за основен ремонт, само са кърпили. Асфалт не се е яло, ама като го няма, загиват хора. Ако не бяхме ние да спасим София от спасителите преди седем години, знаем грабежа на синя София", каза Борисов.

В деня на откривата пътниците по новата отсечка се возят безплатно.